Њ.К.В. Престолонаследник Александар и његова Фондација за образовање и културу наставили су традицију награђивања више од 500 најбољих матураната средњих школа из Србије и Републике Српске, организујући по 23. пут пријем и доделу награда у Белом двору. Престолонаследник је заједно са Њ.К.В. Принцезом Катарином, Њ.К.В. Принцем Наследником Филипом и Њ.К.В. Принцем Александром лично поздравио ученике, одајући им признање на изузетним академским резултатима оствареним у средњој школи.

Свака средња школа у Србији и Републици Српској међу матурантима бира ђака генерације коме Фондација Престолонаследника Александра за културу и образовање додељује посебну похвалницу и пригодан поклон у знак признања за изванредна постигнућа у средњошколском периоду. Важно је нагласити да је ове године поново организован традиционални пријем у Дворском комплексу, након неколико година онлајн церемонија, када су похвале и поклони за ученике били испоручивани поштом њиховим школама. Из техничких разлога најбољи матуранти Републике Српске нису били на самом пријему данас, али ће им похвалнице бити достављене посредством Представништва Републике Српске у Београду. Након данашње церемоније, укупно је више од 12.000 ученика добило награде од Престолонаследника, откако је он обновио ову традицију.

Овогодишњи пријем је омогућен захваљујући великодушној помоћи г. Ричарда Јанкова, који је изузетно посвећен пружању подршке активностима Краљевске породице Србије на пољу образовања и хуманитарног рада. Г. Јанков је био главни спонзор и прошлогодишње доделе награда, а помогао је и Њ.К.В. Принцези Катарини у обезбеђивању новог мобилног мамографа за Клинички центар Ниш, која је испоручена у децембру 2023. године. На пријему данас, г. Јанков је најавио и покретање програма стипендија наших студената, који ће бити примењен преко Престолонаследникове Фондације.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар честитао је најбољим матурантима на оствареном успеху, али и њиховим професорима и родитељима који су томе дали значајан допринос, и пожелео им срећу у даљем образовању. “Сваке године се искрено обрадујем када видим да имамо добре ученике који знају да је вредност образовања непроцењива. Жеља нам је да мотивишемо младе да наставе даље, јер је образовање најважније. Они морају да наставе пут који су започели, радећи на својој даљој едукацији и усавршавању. Пре свега, за њихово добро, али и за добро наше земље, Србији и Републици Српској су потребни добро образовани, паметни млади људи.

Само знањем наша отаџбина може да напредује. Ви сте наши будући лидери, они који ће наследити ову земљу од нас. И нашој Србији је потребно да останете овде. Доприносећи својој земљи и свом народу знањем, дајете највиши и најплеменитији пример правог родољубља,” рекао је Престолонаследник Александар.

Краљевска породица Србије је увек знала колико образовани људи значе за сваку државу и Карађорђевићи су свесрдно током наше историје подржавали образовање. Инспирисан овим наслеђем које му је остављено од предака, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, убрзо након повратка Краљевске породице у Србију након деценија изгнанства, наставио је ову вековну традицију и основао своју Фондацију за образовање и културу. Престолонаследникова лична визија је да обезбеди квалитетно образовање за младе у Србији и мотивише их да достигну највише могуће академске нивое, како би остварили лични развој, успешне каријере и личну испуњеност. Заједно са сарадницима и партнерима, Његово Краљевско Височанство је такође посвећен унапређењу образовања и академских истраживања у Србији, као и решавању проблема одлива младих и талентованих људи.

Заједно са Престолонаследником, ученицима су се обратили др Никола Бањац, изасланик премијера Србије г. Милоша Вучевића, господин Ричард Јанков, извршни директор организације Upward Bound Youth и главни добротвор овог догађаја, Проф.др Јанко Самарџић, посебни саветник министарке просвете Србије, Њ.Е. Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске путем поздравног писма, др Фабио Скано, директор канцеларије Светске здравствене организације у Београду, госпођа Јелена Минић, маркетинг менаџерка Линк Групе (LinkGroup), компаније која је наш традиционални дугогодишњи партнер и која и ове године додељује 40 стипендија за своју престижну ITA академију, и господин Виктор Савић, познати српски глумац, који је ове године био наш мотивациони говорник. Сви су честитали ученицима на њиховом успеху и позвали их да не стају, већ да наставе свој пут. Церемонији су такође присуствовали чланови саветодавних тела Круне, као и бројне личности из света културе, уметности и науке.

Др Бањац је у свом обраћању истакао да је пре двадесетак година имао част да се и сам налази на коме матуранти данас стоје те да стога зна да че они и њихови родитељи овај дан запамтити као један од најлепших у животу. „У оваквом сабрању и заједништву каквом данас сведочимо на Белом двору, Србија може само да расте, да цвета, да буде све јача, све лепша. Влада и председник, као и сви сегменти друштва ће дати додатни допринос да се ови успеси додатно препознају и награде.“

Виктор Савић је у свом обраћању подсетио све присутне на поучне речи Светог Владике Николаја Велимировића и Ава Јустина o мудрости, образовању, васпитању, осврнувши се на истинске вредности, попут скромности, истинског родољубља и поштовања талената који су нам дати. „Лепо је истакнути се по знању. Лепо је истакнути се по знању јер знање се не стиче без послушања, одрицања и вредног рада. Знање је моћ, знање је снага, знање побеђује, знањем се влада.  Међутим, желео бих да вам скренем пажњу на одређене опасности на том путу. Ако стекнеш знање твоја моћ се повећава те тако можеш учинити више добра, али и више зла. Учи шта хоћеш и знај шта можеш али једно не смеш не знати: да је увек драгоценије добро владање него много знања.  Пазите да охолост у односу према ближњима не умањи ваше знање.

Учи шта хоћеш и знај шта можеш али једно не смеш научити: на зло употребити своје знање. Колико и колико пута је речено: Боље и не знати него знати па злоупотребити. Такође, пазите да вам ум не претекне разум. Да не постанете људи који много знају али мало разумеју.“

Њихова Краљевска Височанства су веома захвална министарствима просвете Србије и Републике Српске на традиционалној подршци коју надлежне државне институције пружају овој манифестацији. Такође бисмо желели да изразимо захвалност свима који су несебично помогли реализацију овог догађаја: господину Ричарду Јанкову, компанији LinkGroup, као и управи Саобраћајне полиције и Војномедицинској академији, компанији Coca-Cola, Rauch, MME Trade д.о.о, хору Дечјег културног центра Београд, господину Гаврилу Дошену, фото студију Жика Слика, волонтерима из Удружења Краљевина Србија, и свим запосленима Краљевског двора.