Јуче, у уторак 16. августа, у маузолеју Краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, обележена је 101. годишњица смрти једног од највољенијих владара Србије, Њ.В. Краља Петра I. Г. Предраг Марковић, члан Крунског савета, присуствовао је државној свечаности као изасланик Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Свету Литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Након службе, у оквиру церемоније одавања почасти вољеном Краљу, венце на његов гроб су положили: г. Предраг Марковић, у име Њ.К.В. Престолонаследника Александра, праунука Петра Првог и старешине Краљевског дома, који због раније уговорених обавеза у иностранству није био у могућности да лично присуствује, г. Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије, представници Војске Србије, Општине Топола, Удружења Краљевина Србија, које је под Престолонаследниковим покровитељством, представници Задужбине Краља Петра I на Опленцу, као и грађани који су се окупили да одају пошту „Чика Пери“, како је народ из љубави за живота прозвао Краља Петра I.

„Веома сам поносан што сам праунук тако значајног и великог човека,  Краља Петра Првог, који је важан узор за мене и сваког члана Краљевске породице. Његово дело, његова заоставштина су га надживели и представљају важан део не само историје нашег народа, већ и данашњих дана. Његови доприноси ослобођењу нашег народа од вековног ропства, али и стварању истински демократског и либералног друштва су немерљиви и заслужују сваку похвалу и почаст.

Нема бољег начина да се опише какав је он био монарх, него користећи своје речи: „Желим да будем прави уставни Краљ Србије“, рекао је мој прадеда, 4. јула 1903. године, у свом прогласу током церемоније полагања заклетве, коју је завршио речима: „Без љубави народне, слаби су престоли земаљски!“ То су речи које су му биле водиља и по којима је живео и радио током целог живота“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.