Светски дан хосписа и палијативног збрињавања обележава се у Србији и у свету данас, 10. октобра. Иако веома важна за квалитет живота пацијената суочених са неизлечивом болешћу, као и њихових породица, оваква врста медицинске неге још треба у потпуности да заживи у Србији.

Њ.К.В. Принцеза Катарина већ дуго апелује на важност палијативне неге. Управо разговор о овој теми биће један од важнијих на Конференцији медицинских сестара и техничара српске дијаспоре,

коју организује Фондација Принцезе Катарина по први пут у априлу 2021.

Поред подизања свести о овој теми, Принцеза Катарина кроз различите акције доприноси развоју палијативне неге у Србији. У јуну 2013. године Принцеза Катарина отворила је први Палијативни центар у Србији „Принеза Катарина центар за палијативну негу“ у оквиру Клиничког центра Ниш. Центар је отворен захваљујући донацији вредној више од 100,000 ЕУР коју су обезбедиле Фондација Принцезе Катарине и др Елејн Лајкок. Такође, Принцеза Катарина активно помаже и првој специјализованој добротворној организацији за палијативно збрињавање у Србији, БЕЛхоспице.

„Палијативна нега је важна, али код нас треба бити још заступљенија. Данашњи датум треба да подигне свест о значају Палијативних центара и палијативне неге. Сваки пацијент има право на помоћ и достојанствен третман“, и стакла је Принцеза Катарина.