Њ.К.В. Престолоналседник Александар и Принцеза Катарина у интервјуу за магазин Стори, који су дали поводм Принцезиног рођендана, говорили су о неуморном хуманитарном раду на помоћи народу Србије, свом браку, животним искуствима и изазовима као и многим другим занимљивим темама. Цео интервју прочитајте у наставку текста.

Стори магазин, 17. новембра 2021: Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина – Неке жртве се морају поднети

Уводни текст:

Принцеза и Престолонаследник причају с каквим су се изазовима око реновирања Краљевског комплекса сусретали, на који начин негују свој брак, откривају колико често имају прилике да окупе чланове породице раштркане по свету, као и које анегдоте воле да препричавају унуцима и праунуцима.

Откако су се пре две деценије вратили у Србију, једини сан Принцезе Катарине и Престолонаследника Александра Карађорђевића био је и јесте да помажу српском народу. Са истом жељом у мислима, Катарина је недавно дочекала и свој рођендан, нажалост због пандемије није могла да га обележи слављем. Упркос томе, тврди да је радосна што је још један важан датум провела крај супруга који јој свакодневно приређује изненађења и већ 36 година је њена највећа подршка. Живот у Србији Принцеза и Престолонаследник сматрају благословом, а посебно су радосни када могу да укажу помоћ болеснима, сиромашнима, али и онима чији потенцијал тек треба да дође до изражаја. У отворено минтервјуу за Стори причају о свом браку, још увек актуелним радовима на двору, неуморном хуманитарном раду, као и поносу који осећају због наследника Алисон, Дејвида, Петра, Филипа, Александра, њихове деце и унука.

СТОРИ: Принцезо, да ли сте, упркос пандемији, тог 13. новембра поводом обележавања 78. рођендана успели да окупите бар чланове породице?

ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА KАРАЂОРЂЕВИЋ : Супруг и ја смо млади духом, што верујем да је последица енергије и љубави коју добијамо од наших најмилијих. На рођендане, стога, не гледамо као на нешто што нас подсећа да старимо, већ као на још једну годину у којој нам се пружа прилика да направимо промене. Срећна сам кад проводим време са члановима породице, јер су ми велика подршка и дају ми снагу, али због пандемије, која још увек траје, ове године нисам могла с њима да прославим, иако сам то силно желела. Због тога сам била врло тужна, али уједно и мирна, јер сам знала да воде рачуна о свом здрављу и да су безбедни. Мој драги Александар ме увек, где год да смо и шта год да радимо, на мој рођендан ујутру дочека с прелепим цвећем. Припреми ми шољицу кафе и онда волимо да седнемо и одвојимо мало времена за размишљање. Он је моја највећа подршка у свим овим прелепим годинама и већ 36 година диван муж и мој Kраљ.

СТОРИ: Престолонаследниче, да ли сте ослушкивали жеље своје супруге и поклонили јој ове године баш оно што је силно желела?

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK АЛЕKСАНДАР KАРАЂОРЂЕВИЋ : Након толико година брака, заједничког живота и одгајања деце не морам да нагађам шта жели. Никада није у питању нешто материјално, напротив, њени снови су усмерени само на помоћ другима.

Енергија и преданост коју поседује и то што никад ништа не тражи за себе јесте оно што код ње највише волим. Трудим се да је усрећим сваког дана, не само тог једног у години, као и она мене.

СТОРИ: Принцезо Kатарина, колико често ван важних датума успевате да окупите чланове породице, који су раштркани свуда по свету?

П. K. K. : Бог ме је благословио дивном децом, унуцима и праунуцима. Све их много волим и у сваком од њих видим делић себе. Александар и ја увек пронађемо начин да их посетимо. И поред тога чини ми се да се не виђамо колико бих желела. Сви они имају своје послове и обавезе, а и мој распоред је густ. Неке жртве се морају поднети, али кад год видим осмех на лицу детета којем је пружена помоћ моје фондације у Београду и хуманитарне организације Лајфлајн, чији сам покровитељ у иностранству, то ме обрадује и мотивише да наставим.

СТОРИ: Kоје анегдоте из живота богатог искуством и радом волите да препричавате унуцима и праунуцима?

П. K. K. : Има толико дивних прича, тешко је издвојити једну. Најбитнија порука коју желим да им пренесем у раном детињству, као што су моји родитељи мени, јесте радост давања. То говорим и деци која посећују Двор и питају ме: Где вам је круна, а ја им кажем да је у мом срцу. Својим малишанима волим да препричавам анегдоту о посебности нашег народа. Наиме, једном приликом посетили смо један дом за децу без родитељског старања и деци поделили поклоне. Девојчица, која се све време скривала, није успела да добије оно што јој следује и ја сам скинула наруквицу с руке, коју ми је поклонила унука, и дала јој. Тада је уследило нешто врло дирљиво. Њена старија сестра предала ми је прстен њихове мајке, једину успомену на њу. Рекла је: Ти си дала нешто своје мојој сестри што ју је толико усрећило, па желим да урадим исто. Желим да ту природу нашег народа свет упозна.

СТОРИ: Шта би у овом моменту највише усрећило вас?

П. K. K. : Супруг и ја смо већ добили највећи могући поклон – а то је народ Србије. Бити у могућности да им пружимо помоћ заиста је благослов.

СТОРИ: Престолонаследниче, имате ли ви неостварених жеља? Често се стиче утисак да чланови Kраљевске породице живе идеалним животом без проблема, ускраћивања, одрицања, да ли је то баш тако?

П. А. K. : Били краљевског порекла их не, сви смо ми само људи са истим проблемима. Уосталом, ми смо породица потекла из народа и наша је дужност да му служимо. Наравно, то није увек лако. Земља нам је изузетно лепа, имамо сјајне људе, који заслужују помоћ да остваре потенцијале.

СТОРИ: Kада је вама лично било најтеже, помогла вам је кума, британска Kраљица Елизабета II. На чему сте јој посебно захвални?

П. А. K.: Сви знамо шта за нас Србе значи кумство. Заувек ћу памтити свој 50. рођендан, када ми је супруга организовала прославу у хотелу Kлериџиз у Лондону, где сам рођен у апартману 212. Kраљица је такође дошла на ту забаву. Питала ме је која је моја највећа жеља, а ја сам одговорио: Да се вратим кући у своју земљу, као што је и мој отац желео.

СТОРИ: Мало ко зна с каквим проблемима сте се по доласку у Београд сусретах, посебно када је у питању реновирање Kраљевског двора.

П. А. K. : Супруга и ја смо прошх многе изазове и патње. Дворски комплекс је деценијама био забрањени град. Све је било запуштено и наша је дужност била да то поправимо, сопственим средствима, иако ништа није враћено реституцијом. Има толико тога да се исприча о нашим животима. Једног дана ћемо објавити књигу о томе како нас је Србија инспирисала, о нашим изазовима и достигнућима, животу, деци, унуцима и праунуцима, али сада је време да се усредсредимо на помоћ и мењање живота наших људи набоље.

– Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина негују блиске и срдачне односе с најпознатијим Kраљевским породицама, попут британске и шпанске.

Познато је да је Александар потомак енглеске Kраљице Викторије и тако у сродству с кућом Виндзора, а Kраљица Елизабета Друга му је кума

Новинар: Сузана Јанчић