Њ.К.В. Престолонаследник Александар се тренутно налази у посети манастиру Хиландар поводом 825. годишњице од оснивања Свете Српске Царске Лавре. Овом приликом, а за све заслуге које овај манастир има за наш народ, нашу земљу и Краљевски дом Србије, Његово Краљевско Височанство одликовао је ову светињу Краљевским орденом Карађорђеве звезде првог реда (степен Великог крста).

Престолонаследник је јуче, 24. маја, допутовао у Хиландар, где га је са највишим почастима дочекао Високопреподобни архимандрит Методије, игуман, заједно са братством манастира, након чега је у манастирској цркви служено славословље, у част уваженог госта.

Његово Краљевско Височанство, у пратњи чланова „Удружења Краљевина Србија“, присуствовао је вечерњем богослужењу и јутарњој Литургији за празник Вазнесења Христовог, Спасовдана. Касније је обишао манастирску ризницу у којој су му представљени значајни историјски предмети који се чувају у Хиландару, као и маслину коју је Престолонаследник засадио приликом своје прве посете 1990. године. Њ.К.В. Престолонаследник Александар је тек четврта особа којој је манастир указао част садњом дрвета, после Цара Душана, Краља Александра Обреновића и Краља Петра I.

Орден Карађорђеве звезде уручен је оцу игуману и братству у синодику манастира, свечаној просторији у којој стоје портрети оца и деде Престолонаследника, Краљева Петра II и Александра I. Овом приликом Његово Краљевско Височанство је даровао манастиру и портрет Њ.В. Краља Петра I, рад Оливера Карановића, који ће бити постављен у истој просторији у којој је 1910. године боравио његов прадеда, а која ће бити и званична канцеларија игумана.

Трећег дана своје посете, у петак 26. маја, Њ.К.В. Престолонаследник Александар запалиће свећу у манастиру поводом обележавања 10. годишњице државне сахране и повратка земних остатака његових оца, мајке, баке и стрица у Србију. Игуман Методије ће током овог дана показати Престолонаследнику радове на обнови манастира након пожара који је избио 2004. године. Пошто је Његово Краљевско Височанство посетио манастир непосредно након пожара, биће то добра прилика да види како напредује извођење радова.

„Захвалан сам Богу на прилици да поново будем овде у нашем Хиландару. Пре више од тридесет година указана ми је невероватна част да засадим маслину на овом светом месту, приликом моје прве посете. Емоције које сам тада осећао су још увек подједнако јаке и живе, као да нису прошле три деценије. Данас сам поново ту, још једним дивним поводом – осамсто двадесет и пет година од када су Свети Сава и Свети Симеон основали нашу Царску Лавру. Знамо добро да су године и векови само тренутак у очима нашег Господа, али за нас људе, овакве годишњице су веома важне.

Без ове велике светиње, ми Срби бисмо тешко истрајали и остали на Његовом путу. Зидине Хиландара удахњују мир и спокој сваком вернику. Овај свети манастир нас је осветљавао и показивао пут, током свих векова свог постојања. Зато сам одлучио да Хиландар одликујем Краљевским орденом Карађорђеве звезде првог реда, за све изузетне заслуге за наш народ и нашу земљу.

Још једна важна годишњица – десет година откако смо успели да исправимо вишедеценијску неправду и вратимо у Србију земне остатке мог оца, краља Петра II, као и моје мајке, баке и мог стрица. Захвалан сам Богу што ми је омогућио да испуним очев завет, да га вратим у нашу Србију после његове смрти. Прошло је десет година како су коначно нашли вечни мир на нашем тлу. Веома ми је важно да се тим поводом баш овде помолим и запалим свећу за њихове душе и вечни покој. Поготово зато што знам да је у најтежим данима живота мог оца, током нежељеног изгнанства, његова утеха била веза са овим светим местом. Писма која је добијао и слао у Хиландар била су речи утехе. Хвала вам за сву љубав коју сте исказали мом оцу, свим мојим прецима и нашем краљевском дому“, рекао је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.