Њ.К.В. Престолонаследник Александар посетио је данас спомен комплекс на Равној гори и одао пошту генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и свим херојским борцима Југословенске војске у отаџбини.

Манифестацију је организовао „Равногорски покрет СРБИООРС“, а повод посете била је 82. годишњица откако је (у то време) пуковник Драгољуб Михаиловић са групом од 25 официра и војника дошао на ово место на планини Сувобор и започео герилску борбу против нацистичке окупације. Како Престолонаследнику обавезе нису дозвољавале да дође на Равну гору баш на саму годишњицу, посета је организована у првом слободном термину.

Окупљање је почело парастосом у цркви Светог Георгија, који је предводио архимандрит Михаило Биковић, игуман манастира Јовање, са свештенством ваљевске епархије, а потом је уследио програм и полагање венаца испред споменика генералу Михаиловићу. Престолонаследник је посетио и музеј на Равној гори, посвећен Југословенској војсци у отаџбини.

„Са овог светог места искра слободе и отпора окупацији као ватра се ширила по целој земљи. Још једном је поштован завет наших предака и јасно показан онима који су настојали да поробе нашу отаџбину – да смо ми народ који љуби слободу, увек на страни добра, и да не трпимо окове.

Генерал Михаиловић и његови војници борили су се на два фронта, против две екстремне идеологије, од којих су обе у супротности са сваком вредности на којој наш народ стоји. У тој борби увек су били верни нашим коренима, нашој народној баштини, и речима заклетве коју су положили – „С вером у Бога, за Краља и Отаџбину!“. Они су своје животе ставили на олтар отаџбине у борби за правду и слободу. Њиховом жртвом Равна Гора постала је важан симбол за сваког правог родољуба у нашој земљи.

Иако су они чија имена овде нећу спомињати покушали да оклеветају генерала Михаиловића, његово име је остало славно и запамћено са великом љубављу и поштовањем. Морам рећи да су исто покушали и са именом мог оца. Али часни људи никада нису веровали у измишљотине записане у „званичној“, диктираној историји, већ су чували сећање на истину. И истина је победила, као и увек.

Одајући почаст тим херојима, сви смо дужни да увек будемо верни највишим вредностима и идеалима правде, оданости, јединства, поштења и правичности. Нека се име Равне Горе увек изговара са поносом и достојанством. Увек морамо да будемо свесни колико је традиција Југословенске војске у отаџбини важна за нашу земљу, народ и историју“, навео је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом говору.