Културно уметничко друштво „Српски вез“ из Куманова у Северној Македонији, поводом девет година свог рада и постојања, организовало је 9. целовечерњи годишњи концерт у суботу, 18. јуна 2022. године, у великој сали Културног центра „Трајко Прокопиев“ у Куманову, на ком је прочитано писмо Њ.К.В. Престолонаследника Александра којим је поздравио присутне.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је такође послао значајан број књига на поклон библиотеци КУД-а „Српски вез“, како би подржао њихове напоре у очувању српског културног идентитета и традиције.

Поздравно писмо на концерту је прочитао г. Мирослав Благојевић, председник КУД-а „Опленац“, које је под покровитељством Његовог Краљевског Височанства, а он и чланови овог ансамбла су и уручили књиге. Г. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије је такође присуствовао догађају и обратио се присутнима.

КУД-ови „Опленац“ и „Севдах“ из Врања су овом приликом потписали и споразум о сарадњи и братимљењу са „Српским везом“. КУД „Бојмија“ из Ђевђелије, (Северна Македонија), и „Бисер“ из Дражевца (Србија), учествовали су на самој манифестацији и представили велики таленат својих чланова.

„Одржавајте везе између вас и негујте их. Мостови пријатељства који вас повезују превазилазе удаљености и границе. Позивам вас и подстичем да се још више повезујете са другим друштвима у Србији и иностранству.

Ваш рад је изузетно важан и веома цењен. Ви негујете нашу културу и традицију, на најбољи могући начин, чувајући и промовишући обичаје нашег народа кроз музичку и плесну уметност. Веома је важно да српски народ који живи изван наше отаџбине чува традицију као своје највеће благо и не заборави наше народне обичаје. Знам то врло добро, јер сам и сам био приморан да сувише дуго живим далеко од наше домовине.

Колико је важно да негујемо нашу традицију, показује и чињеница да је 2017. године УНЕСКО ставио наш национални плес – коло, на листу нематеријалног светског културног наслеђа, установивши да коло има „важну интегративну функцију која негује колективне идентитете и носи ознаку локалних и регионалних заједничких идентитета“, навео је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом писму.

Ансамбли су такође посетили споменик на Зебрњаку, посвећен победи српске војске у Кумановској бици Првог балканског рата, као и манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, задужбину Краља Милутина Немањића.