Поводом међународне недеље глувих, Њ.К.В. Принцеза Катарина подсетила је на значај троминутног теста слуха новорођених беба, којим се препознаје да ли дете има оштећење слуха. Статистика показује да се у 15% случајева након рођења јавља оштећење, нека од тих оштећења су блага, док су 5% тешки облици који захтевају уградњу слушног уређаја.

Континуирана помоћ Краљевске породице глувим лицима датира деценијама уназад. Америчка књижевница и активисткиња која је била глува и слепа, Хелен Келер записала је у свој дневник да је током посете нашој земљи, препознала допринос Њ.В. Краља Александра I слепим и глувим особама у Краљевини Југославији.

Њ.К.В. Принцеза Катарина такође годинама ради на подизању свести и помоћи у вези са овим питањем. Њеном иницијативом основана је комисија за испитивање слуха новорођенчади, чији је крајњи циљ да болницама обезбеди одговарајућу опрему која је неопходна за преглед свих беба у Србији одмах након рођења и пре него што напусте породилиште, као и да испитивање слуха новорођенчади постане обавезан за све болнице у којима се бебе рађају.

У сарадњи са др Даниелом Меглером из Детроита, оториноларингологом српског порекла, са преко 55 година искуства у медицини и госпођом Гардела, такође стручњаком у овој области, Њ.К.В. Принцеза Катарина успешно је организовала путовање за децу са оштећеним слухом и њихове учитеље у специјални камп у Детроиту у Мичигену. Ово је било веома успешно путовање које је српским учитељима који су путовали са децом и родитељима деце донело много нових знања. Такође, Фондација Принцезе Катарине активно ради на донацијама апарата за скрининг слуха болницама у Србији и Републици Српској.

У време када смо сви забринути због КОВИД-19 пандемије и када су донације претежно фокусиране на борбу против корона вируса, Фондација Принцезе Катарине не заборавља на важности испитивања слуха, те је током протекла два месеца донирала 3 нова уређаја за скрининг слуха Клиници “Народни Фронт” у Београду, Клиничком центру у Нишу и УКЦ Република Српска.

Овим значајним донацијама и увођењем обавезних слушних прегледа за новорођене бебе, Принцеза Катарина настоји да смањи број трајно глуве деце у Србији.

Њ.К.В. Принцеза Катарина истакла је: „Глува и наглува лица заслужују једнакост и равноправност у друштву. Многи сјајни глуви и људи са оштећеним слухом постигли су велика достигнућа. Лудвиг ван Бетовен, један од најпознатијих композитора који је икада живео, био је потпуно глув, Хелен Келер, књижевница и активисткиња и многи други… Бројни глуви и наглуви људи рађају се са оштећењем слуха и Моја Фондација и ја већ годинама апелујемо и радимо на увођењу обавезног слушног прегледа новорођенчади, како би, уколико се испостави да дете има оштећење слуха, здравствени систем имао прилику да реагује адекватно и брзо“.