После паузе од пар година, у Дворском комплексу поново је организован едукативно-педагошки програм за децу „Радионица под отвореним небом“. Прва група деце била је данас у Двору, а друга група ће доћи следећег понедељка, 30. октобра. Посебан акценат овогодишњег програма је интерактивна прича везана за детаље и занимљивости из живота Краљевске породице Карађорђевић.

Намера програма је да Краљевски комплекс на Дедињу претвори у својеврсни школски простор у ком ученици имају јединствену прилику да буду у различитим улогама, које треба да дочарају свакодневни живот у Краљевском Двору. Након обиласка отворених делова Дворског комплекса, деца су дошла у Двор где су се упознала са протоколом и правилима понашања на Краљевском двору. У овом делу програма под називом „Бонтон за велике и мале“, одабрана деца (дечак и девојчица) били су кришом костимирани како би били у улози краља и краљице.

Програм је настављен у подруму и биоскопу Краљевског двора, а завршен радионицом „И принчеви иду у школу“, где је водич децу вратио у време када су чланови династије Карађорђевић били мали принчеви, деца као и сва друга, живахна, радознала, али и помало усамљена. Како је изгледала њихова учионица, да ли су били вредни и послушни ђаци, како су изгледале њихове игре – деца су сазнала од водича/предавача. Као својеврсно изненађење, појавио се костимирани дечак у улози Престолонаследника Петра Карађорђевића, који се придружио осталим ученицима и коначно имао много пријатеља поред себе, што је одувек желео.

Њ.К.В. Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини је веома жао што због хуманитарних активности у Северној Америци нису могли лично да дочекају децу, као што су то чинили ранијих година. „Радује ме што ће деца научити више о историји нашег народа и мојим прецима, који су били важан део наше прошлости. Посебно ми је драго што је акценат стављен на мог оца, који није имао лак живот, а заслужује да има достојно сећање у нашем народу“, рекао је овом приликом Престолонаследник.

Културно-образовни центар „Радионица под ведрим небом“ креирао је и реализовао едукативне програме за ваншколско интерактивно учење и амбијенталну наставу. Дугогодишњим истраживачким радом, пратећи образовне програме предшколских и школских установа, пажљиво је припремљен пројекат који се на јединствен начин бави образовањем, васпитањем и културом. Тема која је послужила као инспирација за тим Радионице је „Упознај Београд од А до Ш“. Циљ пројекта је да се ученици из београдских школа, као и школа широм Србије и региона извуку из учионица и да бар један наставни дан годишње проведу у импровизованим учионицама под ведрим небом и упознају Београд и околину кроз амбијентално-интерактивно учење које афирмише духовност, културу, историју, традицију и универзалне вредности.