Светски познати српски виолиниста Стефан Миленковић и камерни оркестар „Камерата Чикаго“ одржали су 27. и 28. октобра 2023. два веома успешна добротворна концерта у Чикагу и Витону у Илиноису, којима су присуствовали и Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина.

Сав приход од ових концерата биће дониран Хуманитарној организацији Лајфлајн Чикаго, чији је Принцеза Катарина покровитељ, и биће искоришћен у циљу пружање помоћи грађанима Србије. Концерти су одржани поводом 20. годишњице оркестра „Камерата Чикаго“, а Њихова Краљевска Височанства су им са великом радошћу присуствовала и уживала у дивним наступима. Престолонаследник и Принцеза су се обратили окупљенима и захвалили им на важној подршци која ће донети много доброг људима у нашој земљи којима су помоћ и подршка потребни. Заједно са Краљевским паром Србије, овим догађајима присуствовали су и г-дин Дамјан Јовић, генерални конзул Србије у Чикагу, г-ђа Татјана Телић, генерални конзул Босне у Чикагу, као и г-дин Мајкл Гарфинкел, унук Њеног Краљевског Височанства.

Публика у Студебејкер театру у Чикагу и Концертној дворани Армердинг колеџа у Витону, могла је да ужива у чудесном извођењу Концерта за виолину Чајковског у Д-дуру Стефана Миленковића и Бетовенове Пасторалне симфоније бр. 6, као и Росинијеве увертире „Севиљског берберина“ у извођењу Камерате Чикаго, којима је дириговао маестро Дростан Хол. Посебно одушевљење је изазвало извођење наше традиционалне песме „Марш на Дрину“.

„Мој супруг и ја смо изузетно уживали у овим дивним концертима и обоје смо веома захвални свима који су пружили подршку. Али оно што доноси још већу радост јесте сазнање колико ћемо доброг заједно моћи да донесемо грађанима Србије, сазнање да ћемо променити њихове животе на боље и помоћи онима којима је помоћ потребна. Нешто што нама може изгледати као веома мали чин љубазности, може значити читав свет онима који немају пуно тога у животу.

Већ 30 година сам поносна што сам покровитељ Лајфлајна Чикаго и веома сам захвална свима вама драги пријатељи на посвећености и залагању, вољи и спремности да помогнете народу Србије и Републике Српске“, навела је Њ.К.В. Принцеза Катарина овом приликом.

Током боравка у Чикагу, Престолонаследник и Принцеза присуствовали су и прослави крсне славе великих пријатеља Лајфлајна Чикаго, Кола српских сестара „Свети Сава“ – Преподобне мати Параскеве, Свете Петке. Овај дан је почео Литургијом у Српској православној цркви Светог Саве у Мерилвилу у Илиноису, након чега је уследио свечани пријем и ручак.

„Камерата Чикаго“ је камерни оркестар светске класе који у Чикагу и околним заједницама изводи музику са светски истакнутим музичарима. Ансамбл је посвећен пружању неупоредивог концертног искуства које обогаћује заједницу и инспирише следеће генерације музичара и посетилаца концерата.

Камерата Чикаго је 2003. године основао диригент, маестро Дростан Хол. Оркестар је 2013. године имао успешну европску турнеју и од тада ужива углед водећег камерног оркестра Чикага.

Веома смо захвални свима који су својом изузетном великодушношћу подржали рад Лајфлајна Чикаго: др Николи и Татјани Ненадовић на спонзорству концерата, г-дину Стефану Миленковићу, маестру Дростану Холу, Управном одбору и члановима оркестра „Камерата Чикаго“, као и свим донаторима и члановима Управног одбора Лајфлајна Чикаго и њиховом тиму, и свима који су чинили овај догађај још вреднијим и успешнијим.