Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина приредили су вечерас у Белом Двору у Београду свечану вечеру за учеснике 2. годишњег скупа Европског друштва за горњи дигестивни систем (ЕФС). Овај значајан скуп медицинских стручњака из области горњег дигестивног система, под називом „ЕФС Београд 2022“, одржава се у Београду од 3. до 5. новембра, под покровитељством Медицинског факултета Универзитета у Београду и Њихових Краљевских Височанства. Ово је први пут да се у Србији организује стручни скуп оваквог обима о болестима горњег дигестивног система.

Европско удружење за горњи дигестивни систем је водеће друштво у Европи које се бави истраживањем, дијагностиком и лечењем болести једњака и желуца, које окупља хирурге, гастроентерологе, оториноларингологе и лекаре других специјалности, а који се баве овим специфичним болестима. Председник Конгреса, професор др Александар Симић, који је и члан главног одбора ЕФС-а, као и Краљевског медицинског одбора, изразио је најдубљу захвалност Престолонаследнику и Принцези што су покровитељи овог значајног окупљања медицинских стручњака.

Престолонаследник Александар је у свом говору изразио задовољство што је домаћин овако значајног скупа медицинских стручњака у дому Краљевске породице и навео: „Важност оваквих конгреса је изузетна. Знање и добро образовање, као и њихова стална усавршавања, главни су ресурси и основни темељи савременог друштва. Они су енергија која покреће свет у коме живимо.

Наш велики писац и нобеловац Иво Андрић писао је много о мостовима и њиховом значају у повезивању људи. Разменом знања и искустава из ваше свакодневне праксе, стварате „мостове информација“ који повезују разне делове света. Везе које стварате на овом Конгресу имају велик, племенит циљ – да унапреде и олакшају рад медицинских стручњака, на добробит њихових пацијената, али и читавог човечанства. Ваша залаљања нам свима уливају наду у боље и здравије сутра.”

„Овај велики стручни медицински догађај ставља Београд и Србију у светски фокус научних и стручних активности у вези са болестима горњег дела дигестивног система. Такође, отвара могућности за будућу едукацију наших младих лекара кроз ово удружење у Европи и САД. Овакви конгреси су прилика за покретање заједничких пројеката и студија које ће нам омогућити да и даље будемо прихваћени и препознати као држава у европским и светским стручним круговима. Чврсто верујемо да ће овај сусрет водећих стручњака додатно оснажити вишедеценијску сарадњу наших и светских професионалаца у области болести горњег дигестивног система“, рекао је професор др Александар Симић.

Главне теме конгреса су конзервативно и хируршко лечење гастроезофагеалне рефлуксне болести – ГЕРБ-а и желудачних кила, као и функционална обољења једњака и желуца, која заједно представљају најчешћа обољења горњег дигестивног система, са великим уделом у светској популацији. Посебне теме су премалигна стања једњака, као и најновија достигнућа роботске технологије, терапије матичним ћелијама и значај вештачке интелигенције у лечењу болести горњег дигестивног система.

Овом годишњем скупу у Београду присуствује и на њему држе предавања око 50 водећих хирурга и гастроентеролога из Европе, који се баве болестима једњака и желуца, као и десет специјалних гостију из Сједињених Америчких Држава. Главни гости Конгреса су председници Европског и Америчког друштва за горњи дигестивни систем, професори Луиђи Бонавина и Реџиналд Бел.