Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina priredili su večeras u Belom Dvoru u Beogradu svečanu večeru za učesnike 2. godišnjeg skupa Evropskog društva za gornji digestivni sistem (EFS). Ovaj značajan skup medicinskih stručnjaka iz oblasti gornjeg digestivnog sistema, pod nazivom „EFS Beograd 2022“, održava se u Beogradu od 3. do 5. novembra, pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Njihovih Kraljevskih Visočanstva. Ovo je prvi put da se u Srbiji organizuje stručni skup ovakvog obima o bolestima gornjeg digestivnog sistema.

Evropsko udruženje za gornji digestivni sistem je vodeće društvo u Evropi koje se bavi istraživanjem, dijagnostikom i lečenjem bolesti jednjaka i želuca, koje okuplja hirurge, gastroenterologe, otorinolaringologe i lekare drugih specijalnosti, a koji se bave ovim specifičnim bolestima. Predsednik Kongresa, profesor dr Aleksandar Simić, koji je i član glavnog odbora EFS-a, kao i Kraljevskog medicinskog odbora, izrazio je najdublju zahvalnost Prestolonasledniku i Princezi što su pokrovitelji ovog značajnog okupljanja medicinskih stručnjaka.

Prestolonaslednik Aleksandar je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što je domaćin ovako značajnog skupa medicinskih stručnjaka u domu Kraljevske porodice i naveo: „Važnost ovakvih kongresa je izuzetna. Znanje i dobro obrazovanje, kao i njihova stalna usavršavanja, glavni su resursi i osnovni temelji savremenog društva. Oni su energija koja pokreće svet u kome živimo.

Naš veliki pisac i nobelovac Ivo Andrić pisao je mnogo o mostovima i njihovom značaju u povezivanju ljudi. Razmenom znanja i iskustava iz vaše svakodnevne prakse, stvarate „mostove informacija“ koji povezuju razne delove sveta. Veze koje stvarate na ovom Kongresu imaju velik, plemenit cilj – da unaprede i olakšaju rad medicinskih stručnjaka, na dobrobit njihovih pacijenata, ali i čitavog čovečanstva. Vaša zalaljanja nam svima ulivaju nadu u bolje i zdravije sutra.”

„Ovaj veliki stručni medicinski događaj stavlja Beograd i Srbiju u svetski fokus naučnih i stručnih aktivnosti u vezi sa bolestima gornjeg dela digestivnog sistema. Takođe, otvara mogućnosti za buduću edukaciju naših mladih lekara kroz ovo udruženje u Evropi i SAD. Ovakvi kongresi su prilika za pokretanje zajedničkih projekata i studija koje će nam omogućiti da i dalje budemo prihvaćeni i prepoznati kao država u evropskim i svetskim stručnim krugovima. Čvrsto verujemo da će ovaj susret vodećih stručnjaka dodatno osnažiti višedecenijsku saradnju naših i svetskih profesionalaca u oblasti bolesti gornjeg digestivnog sistema“, rekao je profesor dr Aleksandar Simić.

Glavne teme kongresa su konzervativno i hirurško lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti – GERB-a i želudačnih kila, kao i funkcionalna oboljenja jednjaka i želuca, koja zajedno predstavljaju najčešća oboljenja gornjeg digestivnog sistema, sa velikim udelom u svetskoj populaciji. Posebne teme su premaligna stanja jednjaka, kao i najnovija dostignuća robotske tehnologije, terapije matičnim ćelijama i značaj veštačke inteligencije u lečenju bolesti gornjeg digestivnog sistema.

Ovom godišnjem skupu u Beogradu prisustvuje i na njemu drže predavanja oko 50 vodećih hirurga i gastroenterologa iz Evrope, koji se bave bolestima jednjaka i želuca, kao i deset specijalnih gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država. Glavni gosti Kongresa su predsednici Evropskog i Američkog društva za gornji digestivni sistem, profesori Luiđi Bonavina i Redžinald Bel.