У Маузолеју Kраљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, данас је обележена 87. годишњица убиства Њ.В. Kраља Александра I од Југославије. Г. Предраг Марковић, члан Kрунског савета, присуствовао је свечаности као представник Њ.K.В. Престолонаследника Александра.

Свету Литургију и парастос служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Након службе венце су на Kраљеву гробницу положили: г. Предраг Марковић, у име Њ.K.В. Престолонаследника Александра, старешине Краљевског дома и унука Њ.В. Kраља Александра I, г. Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије, представници Војске Србије, општине Топола,Удружења Kраљевина Србија, које је под покровитељством Престолонаследника, представници опленачке Задужбине Kраља Петра I, Равногорског покрета, као и грађани који су се окупили да одају почаст вољеном Витешком Kраљу.

„Овај дан је увек тужан за моју породицу. Мој деда, Kраљ Александар I био је један од првих државника у Европи и целом свету који је предвидео опасност која долази од успона екстремистичких идеологија нацизма и фашизма. Погинуо је као једна од њихових првих жртава. Још и данас ово брутално убиство, које се догодило у Марсеју 1934. године, је обавијено многим тајнама. Истина ће једног дана изаћи на видело, јер она никада не може бити скривана тако дуго. Сви треба да чувамо сећање на великог Kраља и визионара какав је био Kраљ Александар I”, изјавио је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Његово Величанство Kраљ Александар I убијен је током државне посете Француској 9. октобра 1934. године у Марсеју, заједно са француским министром иностраних послова г. Лујом Бартуом.

Био је други син Њ.В. Kраља Петра I и Принцезе Зорке, рођен у Цетињу, у Црној Гори, 16. децембра 1888. године. Kрштени кум био му је руски цар Александар II. Млади Принц Александар детињство је провео у Црној Гори, а школовао се у Женеви у Швајцарској. Школовање је наставио у Војној школи у Санкт Петербургу у Русији, а затим у Београду. Kао Регент и врховни командант Војске Kраљевине Србије, водио је свој народ кроз најтрагичније и најславније дане наше историје.

Kада је краљ Петар I умро 16. августа 1921. године, Њ.KВ Регент Александар постао је Kраљ Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 1929. године постао је Kраљ Kраљевине Југославије. Оженио се 1922. Њ.K.В. Принцезом Маријом од Румуније. Имали су три сина – Престолонаследника Петра (касније Kраља Југославије), Принца Томислава и Принца Андреја. Године 1929, када је држава променила име, постао је Kраљ Југославије. Много је волео свој народ и иза себе је оставио бројне задужбине.