Књига “Краљ Петар II Карађорђевић”, аутора Момчила Вуковића Бирчанина, представљена је данас у Новом Саду, a покровитељ првог издања ове књиге у Србији је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Књига је први пут објављена у Минхену, у Савезној Републици Немачкој 1975. године. Ово је њено премијерно српско издање и прво представљање домаћој публици. Аутор је био официр Краљевске југословенске војске и лични секретар краља Петра II, који открива многе занимљиве приче и чињенице из краљевог живота које су биле непознате широј јавности.

У својим уводним речима за књигу, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је написао:“ Са великим задовољством сам прихватио да будем покровитељ ове веома занимљиве, али такође и веома важне и значајне књиге о мом оцу, Краљу Петру II. Сведочанства попут овог, која чувају истинито и тачно сећање на прошла времена, важна су за поштовање наше историје, али и за обезбеђивање наше будућности, јер једино чувањем истинитости се можемо постарати да се погрешна дела из прошлости не понове.

Од најранијих дана, мој отац се припремао за одговоран позив који га је чекао – да буде слуга свог народа и своје отаџбине. Увек се сетим његових речи: “Нама Карађорђевићима Круна је била само средство којим смо служили народу, а не и циљ личне династичке владавине.“ Историјска бура Другог светског рата послала га је у невољно изгнанство, из ког се никад није вратио, иако је то жарко желео целим својим бићем. Након доба Краљевине, на његов лик и дело су бачене бројне лажи и неистине, које су најзад почеле да се скидају.  Јер истина, ма колико била скривана и потискивана, увек изађе на видело. А борба за истину, тежња за њеним откривањем, је увек праведна и исправна, јер истина је један од најважнијих темеља на којима почива наше друштво и наша цивилизација!“

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, отворио је промоцију књиге о Краљу Петру II, а више је о овом делу и његовом значају говорио др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору Универзитета у Новом Саду.

Књига је резултат сарадње Историјских архива Ужицa, Краљевa, Архива Српске православне цркве, Архива Војводине, Архива Републике Српске и Удружења архивских радника Републике Српске. Српско издање ове књиге приредио је директор Историјског архива Ужице, господин Жељко Марковић. Објављивање књиге о нашем краљу Петру II наставак је представљања јавности дела Момчила Вуковића Бирчанина, својеврсно остварење сарадње архивских институција и расветљавање темеља наше историје.