Њихова Краљевска Височанства Престолоналедник Александар и Принцеза Катарина били су почасни гости синоћ на прослави 20. годишњице Српског друштва у Дому Лордова у Лондону. Домаћин је била баронеса Флатер оф Виндзора и Мајденхеда. Скупу је присуствовала и Њ.К.В. Принцеза Катарина, ћерка Њ.К.В. Принца Томислава.

Такође су били присутни и Његова Еминенција Надбискуп Грегориос од Тијатерија и Велике Британије, Њ.Е. др Огњен Прибићевић, амбасадор Републике Србије у Великој Британији са супругом, члан парламента Грег Хендс са супругом и члан парламента Сер Џон Рендел и Леди Рендел.

Оснивач Српског друштва је г-ђа Весна Петковић, а у оснивачком одбору су и г-дин Петар Јанковић, г-дин Зоран Митић, г-ђа Владислава Делић, г-дин Жарко Гаковић. Српско друштво обележило је 20 година оснивања и рада на унапређењу српске заједнице у Великој Британији што је довело до тога да се српска дијаспора потпуно укључи у британско друштво. Српско друштво основано је у јесен 1994. године, на оснивачкој скупштини у градској скупштини Хамерсмита и Фулама, са циљем да унапређује образовање и промовише српску културу и наслеђе Срба у Великој Британији. Такође као циљ су поставили представљање српске заједнице пред државним органима, установама и хуманитарним организацијама, органима локалне власти, и пружање подршке развоју добрих односа између Срба и људи српског порекла са другим етничким групама. Српско друштво је званично регистровано као хуманитарна организација 1995. године.

 

foto © Nenad Obradovic