Njihova Kračjevska Visočanstva Prestolonalednik Aleksandar i Princeza Katarina bili su počasni gosti sinoć na proslavi 20. godišnjice Srpskog društva u Domu Lordova u Londonu. Domaćin je bila baronesa Flater of Vindzora i Majdenheda. Skupu je prisustvovala i NJ.K.V. Princeza Katarina, ćerka NJ.K.V. Princa Tomislava.

Takođe su bili prisutni i Njegova Eminencija Nadbiskup Gregorios od Tijaterija i Velike Britanije, Nj.E. dr Ognjen Pribićević, ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji sa suprugom, član parlamenta Greg Hends sa suprugom i član parlamenta Ser Džon Rendel i Ledi Rendel.

Osnivač Srpskog društva jeg-đaVesna Petković, a u osnivačkom odboru su i g-din Petar Janković, g-din Zoran Mitić, g-đa Vladislava Delić, g-din Žarko Gaković. Srpsko društvo obeležilo je 20 godina osnivanja i rada na unapređenju srpske zajednice u Velikoj Britaniji što je dovelo do toga da se srpska dijaspora potpuno uključi u britansko društvo. Srpsko društvo osnovano je u jesen 1994. godine, na osnivačkoj skupštini u gradskoj skupštini Hamersmita i Fulama, sa ciljem da unapređuje obrazovanje i promoviše srpsku kulturu i nasleđe Srba u Velikoj Britaniji. Takođe kao cilj su postavili predstavljanje srpske zajednice pred državnim organima, ustanovama i humanitarnim organizacijama, organima lokalne vlasti, i pružanje podrške razvoju dobrih odnosa između Srba i ljudi srpskog porekla sa drugim etničkim grupama. Srpsko društvo je zvanično registrovano kao humanitarna organizacija 1995. godine.

 

foto © Nenad Obradovic