Њ.К.В. Принцеза Катарина је присуствовала данас, на свој рођендан, Глобалном дечијем форуму у Дубаију. Принцезу Катарину лично су позвале покровитељке Глобалног дечијег форума, Њено Величанство Краљица Силвија од Шведске и Њено Краљевско Височанство Принцеза Хаја од Јордана, супруга Његовог Височанства Шеика Мухамеда, владара Дубаија.

Њ.К.В. Принцеза Катарина је истакла у својој изјави: „Веома сам срећна и поносна што учествујем на Глобалном дечијем форуму у Дубаију. Ово је изузетно значајан догађај који се бави дечијим правима и добробити деце на светском нивоу. Али сви ми морамо деловати локално, у свакој од наших држава, како би свет постао сигурније и просперитетније место за нашу децу. Мој супруг Престолонаследник Александар и ја управо то радимо у Србији у претходних тринаест година, и наставићемо тако да деламо и у годинама које долазе”.

На Форуму је учествовалооко 400-500 представника влада, међународних корпорација и финансијских институција, цивилног друштва и академске заједнице.

Њ.К.В. Принцеза Катарина била је синоћ гост на свечаној вечери у част посете Њеног Величанства Краљице Силвије Дубаију, а након Форума, увече 13. новембра, биће гост на културној манифестацији УАЕ – Шведска, поводом прославе 25. годишњице Конвенције УН о правима детета.

Глобални дечији форум настао је на иницијативу Њихових Величанстава Краља Карла XVI Густава и Краљице Силвије од Шведске, 2009. године, на 20. годишњицу Конвенције о правима детета. Његово Величанство Краљ Карл XVI Густав је почасни председник Глобалног дечијег форума.

Визија Форума је да се изгради независна, глобална платформа, која ће подржати дечија права. Високи представници влада, међународних компанија и финансијских институција, цивилног друштва, УН и академске заједнице дискутују, размењују идеје и искуства и настоје да формирају што више партнерстава за акцију која ће бити од користи за следећу генерацију и тиме допринети стварању одрживог света. Стратегија Глобалног дечијег форума је да организује међународне скупове, иницира независна истраживања, едукацију и информисање, у блиском партнерству са водећим актерима из свих сегмената друштва.

Њ.К.В. Принцеза Катарина присустовала је претходним Глобалним дечијим форумима, који су се од оснивања одржавали у Краљевском Двору у Стокхолму.

Њ.К.В. Краљица Сивија од Шведске и Њ.К.В. Принцеза Катарина