Поводом дана примирија у Великом рату вечерас је у Краљевском Двору отворена изложба „Династија Карађорђевић у Великом рату“ посвећена обележавању стоте годишњице почетка Првог светског рата. Домаћини свечаног отварања изложбе били су њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, а међу угледним званицама били су и проф. др Оливер Антић, саветник Председника Републике Србије, Његово Преосвештенство Епископ топлички Арсеније, г-ђа Бети Румелиотис, сестра Принцезе Катарине, као и тридесет амбасадора и многи представници културног и јавног живота Србије.

„Изложба „Династија Карађорђевић у Великом рату“ отвара се на дан примирја, дан када је Први светски рат окончан. Гледајући данас у будућност, ослонимо се сви на храброст и моралну чврстину наших предака из тог времена. Нека нам они буду узор и надахнуће да нашу државу учинимо стабилном, демократском и напредном“ – истакао је Престолонаследник Александар у свом обраћању угледним званицама.

Господин Драгомир Ацовић, председавајући Саветодавних тела Круне, истакао је: „Овде у Краљевском Двору у Београду обележавамо стогодишњицу почетка Великог рата. Ово је трећа по реду изложба коју Фонд Краљевски Двор и његов директор, мр Душан Бабац, под окриљем и са подршком Њ.К.В. Престолонаследника Александра организује у временском простору од само два месеца. Прва је била посвећена јубилеју крунисања и миропомазања Краља Петра I, друга мученичкој смрти Краља Александра I, и ова трећа, коју вечерас представљамо, месту и улози династије Карађорђевића у Великом рату. Готово сваки члан династије Карађорђеве узео је лично учешће у том рату и сваки од потомака Вождових део је моћног иконостаса нашег народног бића и наше историјске свести“.

Професор Оливер Антић, саветник Председника Републике нагласио је: „По одлуци председника Томислава Николића  успело се оно што никоме у новијој историји није пошло за руком, а то је да се сви Карађорђевићи нађу тамо где им је место, у породичном маузолеју цркве Св. Ђорђа на Опленцу. Тим чином сам Председник Републике је показао поштовање које има према Краљевској породици Карађорђевић, и према српској традицији“.

Истакнути српски драмски уметник Лазар Ристовски такође се обратио присутнима представивши пројекат „Чарапе Краља Петра“, на чијој реализацији тренутно ради.

Само месец дана пре него што је Аустроугарска објавила рат Србији, здравствено стање Њ.В. Краља Петра I се погоршало, и он је пренео краљевска овлашћења на свог сина, тада Престолонаследника Александра. Под његовом врховном командом српска војска остварила је величанствене победе на Церу и Колубари. Међутим, након уласка Немачке и Бугарске у рат, српска војска је предвођена Краљем Петром I и Престолонаследником Александром, била принуђена на повлачење, напуштање земље и одлазак на Крф. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље Краља Петра I, али он је ипак доживео да дочека коначну победу и ослобођење Србије.

И оквиру изложбе „Династија Карађорђевић у Великом рату“ посетиоци могу видети занимљиву колекцију фотографија чланова династије Карађорђевић у Великом рату, портрете Њихових Величанстава Краља Петра I и Краља Александра I као и личне предмете војника српске војске који су се борили за ослобођење Србије. Аутор ове изложбе је г-дин Душан Бабац, члан Крунског већа Престолонаследника Александра.

За све грађане који су заинтересовани за посету изложбе „Династија Карађорђевић у Великом рату“ биће организовани групни обиласци сваког радног дана од 11:00 часова уз обавезну најаву канцеларији Престолонаследника Александра бар дан пре посете на број 011 306 4007 или путем е-адресе kancelarija@dvor.rs

Обраћање прослављеног драмског уметника г-дина Лазара Ристовског током свечаног отварања изложбе Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар испред портрета свог деде, Њ.В. Краља Александра I и свог прадеде Њ.В. Краља Петра I С лева на десно: Г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета, г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и г-дин Дарко Спасић, члан Крунског савета испред портрета Њ.В. Краља Александра I Обраћање Њ.К.В. Престолонаследника Александра током свечаног отварања изложбе „Династија Карађорђевић у Великом рату“