Данас Аутор: Јелена Тасић

На јубилеј Колубарске битке није позвана краљевска породица

 

Заобиђени Карађорђевићи

 

Београд – Принц Александар Карађорђевић, унук врховног команданта српске војске у Првом светском рату, није био позван на обележавање 100. годишњице Колубарске битке, нити је званичним протоколом било предвиђено да положи венац у част војника палих у овој бици, потврђено је Данасу у Краљевском двору на Дедињу.

У Двору сматрају „злонамерним непозивање Престолонаследника Александра не само на обележавање Колубарске, него и Церске битке, као и на друге државне свечаности у оквиру обележавања 100. годишњице почетка Првог светског рата, јер су на њих позивани потомци српских војвода Степе Степановића и Живојина Мишића“.

Такође, указују и да председник Србије Томислав Николић у говору није ни поменуо краља Петра Првог и краља Александра.

У Влади Србије није јуче био могуће утврдити ко одређује протокол у оваквим приликама. У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Данасу је речено да нису надлежни за званице и да је то у надлежности Одбора за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата при Министарству културе. У Министарству културе пак тврде да они са тим немају никакве везе и да је то посао посебног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова при Министарству рада, запошИјавања, борачких и социјалних питања.

Принц Александар је као гост патријарха српског Иринеја и епископа шумадијског Јована прошле недеље у Лазаревцу, ипак, присуствовао обележавању 100. годишњице Колулбарске битке и, како је саопштено из Краљевског двора, „положио венац и одао пошту сенима српских ратника који су своје животе дали за краља и отаџбину“.