Danas Autor: Jelena Tasić

Na jubilej Kolubarske bitke nije pozvana kraljevska porodica

 

Zaobiđeni Karađorđevići

 

Beograd – Princ Aleksandar Karađorđević, unuk vrhovnog komandanta srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nije bio pozvan na obeležavanje 100. godišnjice Kolubarske bitke, niti je zvaničnim protokolom bilo predviđeno da položi venac u čast vojnika palih u ovoj bici, potvrđeno je Danasu u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

U Dvoru smatraju „zlonamernim nepozivanje Prestolonaslednika Aleksandra ne samo na obeležavanje Kolubarske, nego i Cerske bitke, kao i na druge državne svečanosti u okviru obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, jer su na njih pozivani potomci srpskih vojvoda Stepe Stepanovića i Živojina Mišića“.

Takođe, ukazuju i da predsednik Srbije Tomislav Nikolić u govoru nije ni pomenuo kralja Petra Prvog i kralja Aleksandra.

U Vladi Srbije nije juče biIo moguće utvrditi ko određuje protokol u ovakvim prilikama. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Danasu je rečeno da nisu nadležni za zvanice i da je to u nadležnosti Odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata pri Ministarstvu kulture. U Ministarstvu kulture pak tvrde da oni sa tim nemaju nikakve veze i da je to posao posebnog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Ministarstvu rada, zapošIjavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Princ Aleksandar je kao gost patrijarha srpskog Irineja i episkopa šumadijskog Jovana prošle nedelje u Lazarevcu, ipak, prisustvovao obeležavanju 100. godišnjice Kolulbarske bitke i, kako je saopšteno iz Kraljevskog dvora, „položio venac i odao poštu senima srpskih ratnika koji su svoje živote dali za kralja i otadžbinu“.