Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине добила је донацију два нова уређаја за испитивање слуха новорођенчади за клинички центар у Нишу и Клинику „Народни фронт“ у Београду. Донација је вредна више од 10.000 долара, а обезбедио ју је др Даниел Меглер из Детроита, оториноларинголог српског порекла, са преко 55 година искуства у медицини.

Ова опрема ће помоћи у препознавању оштећења слуха новорођених беба које се јавља у 15% случајева након рођења. Нека од тих оштећења су блага, а 5% су тешки облици који захтевају уградњу слушног уређаја.

Њ.К.В. Принцеза Катарина годинама ради на подизању свести и помоћи у вези са овим питањем и знајући претходно споменуте чињенице, основала је комисију за испитивање слуха новорођеннчади са циљем да сва деца у Србији буду испитана убрзо по рођењу, тако да у случају оштећења слуха лекари могу одмах да реагују.

У сарадњи са др Меглером, Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине организовала је путовање за децу са оштећеним слухом у специјални камп у Детроиту у Мичигену. Боравак је организован за наставнике и децу из специјалне школе „Стефан Децански“ из Београда. Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине подржала је организовање сличног кампа специјалне школе „Стефан Дечански“, заснованог на знању и искуству које су наставници школе стекли у кампу у Сједињеним Државама.

„Захвална сам Богу што имам пријатеље као што је др Меглер, светски познати стручњак за отоларингологију, који разуме и подржава наша настојања да смањимо број трајно глуве деце у Србији. Моја Фондација има веома дугу и продуктивну сарадњу са др Даниелом Меглером и институтом Холи. Посебно се радујем првој Конференцији медицинских сестара српске дијаспоре од 15. до 17. априла 2021. године. Међу говорницима на овој значајној конференцији биће и др Меглер са својим тимом, на тему испитивања слуха“, рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.