Престолонаследник Александар Карађорђевић (75), за разлику од појединих спектакуларних славља поводом рођендана у прошлости, 17. јула је свој дан прославио у изолацији, у Краљевском Двору, уз супругу Катарину. Скромно, без било какве свечаности. Без могућности да њихова деца, породица и пријатељи присуствују рођендану, није било потребе да се слави. А и зашто би? Александра дубоко потреса ситуација с пандемијом због коронавируса, а његова супруга и он припадају најризичнијим групама, због својих година.

За магазин „Стори“ Александар почиње искрени разговор о актуелностима у његовом животу.

СТОРИ: Како сте обележили рођендан с обзиром на то да смо у јеку пандемије вируса?

А.К: Моја супруга и ја смо веома повучено прославили мој рођендан. Ја сам узео шиш ћевап, дивну чоколадну торту са неколико свећица и шампањац. Било је дивно примити толико срдачних рођенданских честитки. Веома се захваљујем својој супрузи што ми је улепшала мој дан. Тужно је било што нисмо били окружени породицом и пријатељима. Оно што је много важније јесте да су сви они добро и да воде рачуна о себи.

СТОРИ: Да ли сте негде путовали од марта када је почела пандемија вируса и како виђате децу која живе у иностранству?

А.К: Волим да кажем да смо ми били у „дворском притвору“ и да смо добро водили рачуна о нашим запосленима, и о себи. Мојој супруги и мени много недостају наша породица и пријатељи и путем интернета одржавамо везу са њима. Драго нам је што су сви веома опрезни у овој ужасној ситуацији и да су сви они безбедни. Молимо се за бољу будућност за све.

СТОРИ: Које славље поводом вашег рођендана најрадије памтите и због чега?

А.К: Најрадије се сећам мог 50. рођендана који сам прославио у Лондону, када сам пожелео да будем код куће за свој 60. рођендан. Био сам веома срећан када ми се та жеља испунила.

СТОРИ: Осим краљице Елизабете, која је ваша кума и присуствовала је прослави вашег 50. рођендана, имали сте прилике да упознате принчеве Вилијама и Харија, и њихове супруге. Како вам се они допадају?

А.К: Били смо на венчању војводе и војвоткиње од Кембриџа, које је било изузетно и највеће на коме смо икада били. Такође смо се виђали са њима и после тога. Видели смо се и са војводом и војвоткињом од Сасекса и уживали у разговору са њима, били су веома пријатни и добри према нама. Вилијамова и Харијева бака, краљица Елизабета II, према мени је увек била јако брижна.

СТОРИ: Будући да су близанци, колико су слични ваши синови Филип и Александар, а какав је најстарији Петар? Ко највише од њих по карактеру подсећа на вас?

А.К: Филип и Александар су различити по карактеру, и нису идентични близанци. Петар такође има другачији карактер од мене и он је две године старији од близанаца. Они сви много воде рачуна и безбедни су. Радујемо се да су сви чланови породице здрави.

СТОРИ: Ваш брак с принцезом Катарином врло је складан и хармоничан. Који су ваши омиљени заједнички ритуали?

А.К: Ове године ћемо обележити 35 година брака. Наша љубав је заиста снажна. Захвални смо Богу што смо здрави и јаки.

СТОРИ: На којим постулатима и вредностима се заснива добар брак у данашње време, када смо сведоци опште климе нетолеранције и све слабије одрживости институције брака?

А.К: Важно је да поштујемо једно друго. Свакодневна толеранција и разумевање најважнији су рецепти за добар брак. Такође је важно подржавати партнера и имати стрпљења. Знам да су ово врло тешка времена за породице, услед бриге око пандемије и страха од губитка посла. Свакога дана сви размишљају о томе шта носи будућност и како ће да преживе.

СТОРИ: Како се ви и супруга Катарина осећате од почетка пандемије? Каква су ваша предвиђања што се тиче трајања вируса и утицаја на целокупну свест људи и светску економију?

А.К: Ми смо слушали упутства Владе и стручњака за пандемију, знајући да читава земља тако ради. Обоје знамо колико је то тешко за народ. Овај вирус је врло сложен, и сваког дана се откривају нове ствари. Надамо се ће што пре бити пронађена ефикасна вакцина која ће бити спас за све нас. Ситуација је веома тешка. Обоје се надамо да ће превладати мир, разум и толеранција. Не постоји чаробно решење, а бес нам сигурно неће помоћи. Држите физичку дистанцу и носите маске. Сетите се да су нам болнице препуне, и да влада гради нове болнице.

СТОРИ: На шта сте највише поносни а шта бисте променили да можете да вратите време?

А.К: Поносан сам на то колику смо хуманитарну помоћ моја супруга и ја обезбедили нашој земљи. Наши људи су толико тога преживели и још увек преживљавају првенствено због вируса Цовид-19 и несигурности радних места. Био сам врло узнемирен када сам био довољно стар да схватим да сам боравио у погрешној земљи, а не код куће у Београду. А затим, само неколико година касније, погодило ме је оно што је урађено моме оцу Краљу Петру II. Затим још један шок, кад сам сазнао да је све што је мој деда, Краљ Александар I стекао, било покрадено, иако је он све то платио приходима од инвестиција у три рудника злата и у акцијама. Он је плаћао порезе, што значи да је та имовина била у приватном власништву. То је оно због чега жалим, због свега што је урађено против моје породице “у име народа”, а потпуно је невероватно да се та неправда и даље наставља. Морам да поменем да сам такође био запрепашћен када сам сазнао да сам проглашен за државног непријатеља у “зрелом” добу од две године. Мора да сам био веома опасан, можете ли да замислите какво је то кршење људских права. Што је много, много је.

Спектакуларно славље у Клериџису

Принцеза Катарина организовала је спектакуларно славље 50. рођендана престолонаследника Александра 1995. у хотелу „Клериџис“ у Лондону, на ком су присуствовали монарси и уважени гости из целог света, укључујући и британску краљицу Елизабету.

Занимљиво је да Александар рођен управо у том хотелу, у апартману број 212. Неуобичајено место његовог рођења било је место где су његов отац, Краљ Петар II и мајка Краљица Александра живели у то време. Краљ Петар II затражио је тада од британске владе да апартман у коме ће се родити Александар привремено прогласе југословенском територијом, како би се будући краљ родио на територији своје земље.