Изложба којом се представља део приче о настанку ентеријера задужбинске цркве Св.Георгија на Опленцу, свечано је отворена данас у Карађорђевом конаку у Тополи. Аутор изложбе је г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета, а свечаном отварању су присуствовали председник општине Топола г-дин Драган Живановић, чланови Саветодавних тела Круне, као и многи представници културног и јавног живота.

Изложба је постављена у просторијама Карађорђевог конака, а посетиоци ће моћи да сазнају део приче о стварању унутрашњег уређења цркве Св. Георгија, представљену кроз сачуване предлошке за мозаике из збирки Задужбине и цртежима Николе Краснова који показују његово учешће у изради  детаља унутрашњег украшавања цркве.

Поздрављајући присутне аутор г-дин Драгомир Ацовић је истакао : “Вечерашњом изложбом подсећамо се на настајање објекта којим се данас поносимо пред прецима, пред савременицима и пред потомцима, објекта који је настао пред очима свих пре него што су постали свесни шта се гради, зашто се гради и шта та градња значи. Срећом. Да су били свесни, никада не би био довршен. На овој изложби нудимо и ексклузиван поглед на део раскошног талента човека чији је језик био цртеж. Тај човек је Никола Краснов“

Осим аутора током свечаног отварања обратио се и г-дин Александар Леко, архитекта.

Изложбу ће од сутра моћи да виде сви посетиоци Карађорђевог конака у Тополи.

1 2 3