Izložba kojom se predstavlja deo priče o nastanku enterijera zadužbinske crkve Sv.Georgija na Oplencu, svečano je otvorena danas u Karađorđevom konaku u Topoli. Autor izložbe je g-din Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, a svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik opštine Topola g-din Dragan Živanović, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i mnogi predstavnici kulturnog i javnog života.

Izložba je postavljena u prostorijama Karađorđevog konaka, a posetioci će moći da saznaju deo priče o stvaranju unutrašnjeg uređenja crkve Sv. Georgija, predstavljenu kroz sačuvane predloške za mozaike iz zbirki Zadužbine i crtežima Nikole Krasnova koji pokazuju njegovo učešće u izradi  detalja unutrašnjeg ukrašavanja crkve.

Pozdravljajući prisutne autor g-din Dragomir Acović je istakao : “Večerašnjom izložbom podsećamo se na nastajanje objekta kojim se danas ponosimo pred precima, pred savremenicima i pred potomcima, objekta koji je nastao pred očima svih pre nego što su postali svesni šta se gradi, zašto se gradi i šta ta gradnja znači. Srećom. Da su bili svesni, nikada ne bi bio dovršen. Na ovoj izložbi nudimo i ekskluzivan pogled na deo raskošnog talenta čoveka čiji je jezik bio crtež. Taj čovek je Nikola Krasnov“

Osim autora tokom svečanog otvaranja obratio se i g-din Aleksandar Leko, arhitekta.

Izložbu će od sutra moći da vide svi posetioci Karađorđevog konaka u Topoli.

1 2 3