Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина били су синоћ у Белом Двору домаћини свечаног концерта у извођењу хора „БеоБалет“. Концерт је одржан по трећи пут заредом под покровитељством Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра за културу и образовање.

Главна тема и инспирација за овогодишњи концерт пронађена је у цитату великог песника Гетеа: „Највећи човек увек остаје дете”, а повод је био Светски дан детета, који се прославља сваке године 1. јуна. Овим догађајем је такође обележена и 15. годишњица постојања дечијег хора „БеоБалет“.

Љубав према култури, уметности и музици овом приликом окупила је децу из Србије, Словеније, Бразила, Француске, Кине, Русије итд. Чланови дечијег хора „БеоБалет“ из свих ових земаља, талентоване мале балерине које играју и певају, учиниле су вече посебним, показујући да музика и уметност имају неоспоран значај и утицај на децу, на њихово васпитање, развој и образовање, као и да су уметност и љубав најбољи учитељи. Поред Њихових Краљевских Височанстава, догађају су присуствовали многи угледни гости из сфера бизниса, уметности, културе и јавног живота Србије.

„Деца су будућност света у коме сви живимо, и дугујемо им, као и целом човечанству, помоћ и подршку на њиховом путу; да им одрастање учинимо лакшим, како би могли да имају детињство какво заслужују – безбрижно и радосно. Сва деца широм света заслужују да живе у добром и безбедном окружењу, са загарантованим правима. Такође, учећи их правим и истинским вредностима, осигуравамо будућност коју сам поменуо.

Гледајући их вечерас, како сви заједно уживају у музици, она шаљу важну поруку нама одраслима. Ова деца долазе из различитих земаља и нација, и тако су срећна и радосна што су заједно, једни поред других. Упоредите то са светом у коме живимо, свим ратовима и конфликтима, и биће јасно зашто би требало да се сви угледамо на младе“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар у свом обраћању, пожелевши деци да следе своје снове и увек буду љубазни једни према другима, поштујући и негујући културу, музику и образовање, и да увек буду срећни и насмејани.

Датум 1. јун као Светски дан детета установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1954. године. Тог дана се широм света одржавају манифестације са циљем организовања дружења деце. Поред тога, овај дан има за циљ да скрене пажњу јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Хор „БеоБалет“ је настао са намером да децу упозна са великом магијом и чаробном енергијом коју носи музичка уметност, али и да афирмише квалитетну дечију музику домаћих и страних уметника. На репертоару хора налазе се најлепше дечије песме, познати домаћи и страни поп и рок хитови, као и традиционалне песме из целог света. Наступ деце „БеоБалета“ је аутентично музичко путовање кроз време и различите земље широм света.