Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаној прослави 125 година постојања Основне школе за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“, која је одржана данас у Дечјем културном центру у Београду.

У уводној речи, директорка школе, г-ђа Лепосаве Петровић, захвалила се Краљевском пару што је својим присуством увеличао свечаност. У свом говору, упознала је присутне са историјатом школе, као и актуелним активностима и достигнућима. Г. Милан Пашић, помоћник министра просвете у Влади Србије, је такође присуствовао свечаности и поздравио скуп испред Министарства.

Присутнима се обратила и Њ.К.В. Принцеза Катарина, која је у свом говору, између осталог, истакла: „Дивно је видети да је ова школа урадила толико пуно и да је вредним радом и залагањем доказала своју водећу улогу у Србији. За 125 година дали сте огроман допринос добробити ваших ђака и нашег народа. Показали сте да особе са оштећеним слухом и глуве особе могу бити равноправни чланови нашег друштва и да деца која имају овај проблем могу да постигну много тога, што је веома важно.

Мој супруг и ја, кроз свој рад и рад наших фондација, улажемо велике напоре у подстицање даљег образовања и помоћ деци са сметњама у развоју. Али, без изузетног рада установа као што је ваша, и ваших сјајних наставника, који неуморно раде за добробит ученика, то не би било могуће.

Задивљена сам духом ваше школе и великом посвећеношћу вашим ученицима. Ваш труд заслужује сваку похвалу, а надам се да ће се и други у Србији угледати на вас. Надам се да ће оваквих успешних школа, попут ваше, у Србији у будућности бити још више”.

Поред тога, Њено Краљевско Височанство подсетило је присутне на веома лепу сарадњу коју су она и њена Фондација претходних година имали са школом, подржавајући важан рад њених наставника. У сарадњи са др Данијелом Меглером, америчким оториноларингологом српског порекла и г-ђом Ардис Гарделом, председницом Института Холи из Детроита, у Мичигену, Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине успешно је организовала одлазак деце оштећеног слуха у специјални камп у Детроиту, који је донео нова знања и искуства не само деци већ и српским наставницима који су их пратили.

Након званичних говора, ученици школе су извели приредбу коју су спремили са својим наставницима, а у којој су сви присутни уживали.