Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su danas svečanoj proslavi 125 godina postojanja Osnovne škole za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“, koja je održana danas u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

U uvodnoj reči, direktorka škole, g-đa Leposave Petrović, zahvalila se Kraljevskom paru što je svojim prisustvom uveličao svečanost. U svom govoru, upoznala je prisutne sa istorijatom škole, kao i aktuelnim aktivnostima i dostignućima. G. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete u Vladi Srbije, je takođe prisustvovao svečanosti i pozdravio skup ispred Ministarstva.

Prisutnima se obratila i Nj.K.V. Princeza Katarina, koja je u svom govoru, između ostalog, istakla: „Divno je videti da je ova škola uradila toliko puno i da je vrednim radom i zalaganjem dokazala svoju vodeću ulogu u Srbiji. Za 125 godina dali ste ogroman doprinos dobrobiti vaših đaka i našeg naroda. Pokazali ste da osobe sa oštećenim sluhom i gluve osobe mogu biti ravnopravni članovi našeg društva i da deca koja imaju ovaj problem mogu da postignu mnogo toga, što je veoma važno.

Moj suprug i ja, kroz svoj rad i rad naših fondacija, ulažemo velike napore u podsticanje daljeg obrazovanja i pomoć deci sa smetnjama u razvoju. Ali, bez izuzetnog rada ustanova kao što je vaša, i vaših sjajnih nastavnika, koji neumorno rade za dobrobit učenika, to ne bi bilo moguće.

Zadivljena sam duhom vaše škole i velikom posvećenošću vašim učenicima. Vaš trud zaslužuje svaku pohvalu, a nadam se da će se i drugi u Srbiji ugledati na vas. Nadam se da će ovakvih uspešnih škola, poput vaše, u Srbiji u budućnosti biti još više”.

Pored toga, Njeno Kraljevsko Visočanstvo podsetilo je prisutne na veoma lepu saradnju koju su ona i njena Fondacija prethodnih godina imali sa školom, podržavajući važan rad njenih nastavnika. U saradnji sa dr Danijelom Meglerom, američkim otorinolaringologom srpskog porekla i g-đom Ardis Gardelom, predsednicom Instituta Holi iz Detroita, u Mičigenu, Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine uspešno je organizovala odlazak dece oštećenog sluha u specijalni kamp u Detroitu, koji je doneo nova znanja i iskustva ne samo deci već i srpskim nastavnicima koji su ih pratili.

Nakon zvaničnih govora, učenici škole su izveli priredbu koju su spremili sa svojim nastavnicima, a u kojoj su svi prisutni uživali.