Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.В. Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаној академији и обележавању Дана школе „Никола Тесла“ у Раковици у Београду, која је била такође посвећена и 130. годишњици првог доласка Тесле у Београд.

Свечаности је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ западноевропски,претходни викарни Епископ Његове Светости Патријарха, Г. Јустин, који је пренео благослове Патријарха Порфирија, г. Милош Симић, председник градске општине Раковица, као и многи други уважени гости. Присутнима су се обратили Њ.К.В. Престолонаследник Александар и господин Станислав Стевуљевић, директор школе, након чега је уследио културно-уметнички програм.

„Од срца вам честитам Дан ваше школе. И други догађај кога се данас сећамо – годишњица првог доласка нашег великог научника, чије име ваша школа са поносом носи, у Србију, веома је значајна. Будите поносни на велико име ваше школе.

Такође, упућујем најискреније честитке свим ученицима који су током ове школске године остварили изванредне резултате на државним такмичењима. Образовање и стално усавршавање знања су од великог значаја. Драга децо, будите увек вредни и посвећени усавршавању својих знања и вештина. Пратите своје снове и визију, за вас у животу нема ничег што је немогуће. Ви сте наша будућност, а будућност припада вама!“, навео је Престолонаследник у свом говору.

Његово Краљевско Височанство је говорио и о везама које је велики научник имао са Краљевском породицом Србије, напоменувши да је он био велики пријатељ Круне, као и како је отац Престолонаследника, Краљ Петар II, увек гајио драге успомене на сусрет са Теслом: „Сусрет са Теслом оставио је снажан утисак на мог оца, посебно када му је овај велики човек рекао: „Сигуран сам да ћете бити велики владар“. А мој отац се увек с љубављу сећао колико је Тесла био искрени, велики родољуб. Како му је рекао да је „поносан што је Србин и Југословен“.