NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i NJ.К.V. Princeza Кatarina prisustvovali su danas svečanoj akademiji i obeležavanju Dana škole „Nikola Tesla“ u Rakovici u Beogradu, koja je bila takođe posvećena i 130. godišnjici prvog dolaska Tesle u Beograd.

Svečanosti je prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop zapadnoevropski, prethodni vikarni Episkop Njegove Svetosti Patrijarha, G. Justin, koji je preneo blagoslove Patrijarha Porfirija, g. Miloš Simić, predsednik gradske opštine Rakovica, kao i mnogi drugi uvaženi gosti. Prisutnima su se obratili NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i gospodin Stanislav Stevuljević, direktor škole, nakon čega je usledio kulturno-umetnički program.

„Od srca vam čestitam Dan vaše škole. I drugi događaj koga se danas sećamo – godišnjica prvog dolaska našeg velikog naučnika, čije ime vaša škola sa ponosom nosi, u Srbiju, veoma je značajna. Budite ponosni na veliko ime vaše škole.

Takođe, upućujem najiskrenije čestitke svim učenicima koji su tokom ove školske godine ostvarili izvanredne rezultate na državnim takmičenjima. Obrazovanje i stalno usavršavanje znanja su od velikog značaja. Draga deco, budite uvek vredni i posvećeni usavršavanju svojih znanja i veština. Pratite svoje snove i viziju, za vas u životu nema ničeg što je nemoguće. Vi ste naša budućnost, a budućnost pripada vama!“, naveo je Prestolonaslednik u svom govoru.

Njеgovo Кraljevsko Visočanstvo je govorio i o vezama koje je veliki naučnik imao sa Кraljevskom porodicom Srbije, napomenuvši da je on bio veliki prijatelj Кrune, kao i kako je otac Prestolonaslednika, Кralj Petar II, uvek gajio drage uspomene na susret sa Teslom: „Susret sa Teslom ostavio je snažan utisak na mog oca, posebno kada mu je ovaj veliki čovek rekao: „Siguran sam da ćete biti veliki vladar“. A moj otac se uvek s ljubavlju sećao koliko je Tesla bio iskreni, veliki rodoljub. Кako mu je rekao da je „ponosan što je Srbin i Jugosloven“.