Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су данас посетила Инђију како би обишли споменик Краљици Марији у истоименом парку у овом граду и испоручили дресове за два кошаркашка клуба, донацију Фондације Престолонаследника Александра за образовање и културу. Овом приликом отворена је и изложба фотографија посвећених повратку земних остатака Краљице Мајке у Отаџбину, 2013. године.

Њихова Краљевска Височанства су се радо одазвала позиву Одбора за подизање споменика, који је поклон овог тела грађанима Инђије. Ово је први споменик на јавној површини Њ.В. Краљици Марији у Србији, а аутор истог је др Јелена Божовић Ђорђевић.

Престолонаследник је на споменик својој баки положио ружу, док су Одбор и чланови Удружења Краљевина Србија, који су први дочекали тело блаженопочивше Краљице Марије по повратку у Отаџбину, положили венце. Пре тога, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и заменик председника Скупштине општине Инђија г. Лазар Вукмировић су положили венце на споменик Краљу Петру Првом Великом Ослободиоцу, који се налази у непосредној близини.

„Захвалан сам вам што чувате успомену на моју баку, што њех дух, њена заоставштина, њено доброчинство, хуманост и неизмерна љубав коју је гајила према нашем народу и даље живе у колективном сећању. Краљица Марија, Краљ Петар, и сви други чланови Краљевске породице су нам узор и инспирација, и моја супруга и ја и цео Краљевски дом увек морамо да се угледамо на њих и следимо њихов пример“, изјавио је Престолонаследник Александар.

У наставку посете Престолонаследник је у парку Краљице Марије свечано отворио изложбу „Испуњен завет (од Лондона до Опленца)“ аутора г. Предрага Меденице. Г. Урош Парезановић, шеф сектора за односе с јавношћу и протокола Краљевског двoра, као један од оних који су носили ковчег покојне Краљице, говорио о овој изложби која прати пут Краљице Марије од изгнанства у Лондону до повратка у Отаџбину и проналаска вечног мира у породичној задужбини на Опленцу поред свог супруга, Витешког Краља Александра.

Овом приликом, на спортским теренима некадашњег Соколског Дома а сада Културног центра, Краљевски пар је уручио донацију у виду дресова кошаркашким клубовима „Железничар“ из Инђије и „Хајдук“ из Бешке. Представници оба клуба су изразили велику захвалност на подршци Краљевског пара њиховим тимовима, а чланови КК Железничар су Престолонаследнику узвратили симболичним поклоном – кошаркашком лоптом потписаном од стране свих играча и тренера.

Дресови су резултат великодушне донације г. Данила Бијелице, директора компаније „Интец доо“ из Новог Сада. Наиме, дресови су наменски направљени за турнир у баскету 3х3, који је требало да се одржи на Краљевском двору, као својеврстан испраћај нашој репрезентацији на Олимпијске игре и друга велика такмичења, али је планове пореметила пандемија Ковида 19. Како би помогли спортистима из мањих клубова, који немају средства попут прволигаша, Престолонаследник и његова Фондација су одлучили да дресове предају клубовима из Срема, и тако помогли промоцију спорта и здравог начина живота код младих. Престолонаследник Александар је веома захвалан г. Бијелици на великој помоћи. Остаје жал што наши репрезентативци нису успели да заиграју у овој опреми, али нам је драго што смо помогли нашим спортистима.

У својој добродошлици предсеник Одбора за подизање споменика г. Предраг Меденица је рекао: „Речима којима су грађани српске Атине дочекали Вашег деду, Витешког Краља Александра, ми данас дочекујемо Вас. Наша срца су пуна радости. У име Одбора за подизање споменика изражавам Вам велику захвалност на посети и желим срдачну добродошлицу. Наш град никада није имао важније и драже госте. Добро дошао мили Краљу!“

Посета је завршена у Храму Светог Цара Константина и Царице Јелене испред ког је уприличен свечани дочек за уважене госте а потом је у истом одржана служба благодарења за Краљевски пар, по неким изворима први пут на тлу Војводине у присуству Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, што је овој посети дало посебан карактер.

Након службе Његово Краљевско Височанство је у друштву старшине храма оца Богољуба Миловановића у порти засадио дрво као успомену на ову посету.

Приликом дочека, ученица инђијске Гимназије Јована Савић је у улози Краљице Марије монолог посебно спремљен за ову прилику, који говори о животу Краљице мајке, а члан Одбора за подизање споменика г. Стево Лапчевић је живописним говором такође поздравио Њихова Краљевска Височанства.