Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина данас су свечано отворили туристичку сезону за 2024. годину и позвали све заинтересоване да посете Дворски комплекс и придруже се обиласцима које организује Туристичка организација Београда. Пре повратка Краљевске породице у Србију, Дворски комплекс је био затворен за јавност, а отварање за посетиоце била је једна од првих важних одлука старешине Краљевског дома – Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

„Моја супруга, Принцеза Катарина и ја смо веома срећни што отварамо још једну туристичку сезону у Дворском комплексу! Скоро је 23 године од како смо се моја породица и ја вратили у Србију, у наш дом где припадамо. Тада сам донео одлуку да отворимо наш дом за посете. Наслеђе које су овде оставили мој деда, Краљ Александар I и отац, Краљ Петар II, историја и сећања која Дворски комплекс чува су величанствени. Веома је важно да се онa пренесу, посебно нашим млађим генерацијама. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву ову историју и традицију коју има дом наше породице, који од нашег доласка више није „забрањени град“.

Ако се ми не поносимо својом славном прошлошћу, ако нисмо ми ти који је негујемо и говоримо другима о њој, нико други то неће учинити уместо нас. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, „осети“ наша славна прошлост и научи нешто ново. Срећни смо што можемо да вас дочекамо у нашем дому”, рекао је Њ.КВ Престолонаследник Александар.

Представнике медија који су овом приликом били на првом обиласку дочекали су у Краљевском Двору Њихова Краљевска Височанства и г-ђица Јелена Станковић, ПР Туристичке организације Београда. У пратњи професионалног туристичког водича имали су прилику да уживају у истом обиласку као и туристи који обилазе комплекс – видели су Краљевски Двор, Бели Двор, Дворску капелу Светог Андреја Првозваног и Дворски парк.

Туристе ће, када то буде могуће због обавеза, дочекивати и поздрављати и Престлонаследник Александар и Принцеза Катарина. Обилазак представља пријатну шетњу од једног и по сата ради упознавања историје, наслеђа и културе наше земље.

Јелена Станковић се ispred Туристичке организације Београда захвалила Њиховим Краљевским Височанствима на сарадњи и још једном истакла да је Краљевски комплекс једна од највећих туристичких атракција Београда.

Туристичка организација Београда (ТОБ) организује обиласке Дворског комплекса сваког викенда суботом у 9.30 и 12.30 часова. Улазница купљена код Туристичке организације Београда укључује организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Краљевског комплекса – окупљања за превоз су у 9.30 и 12.30 часова. Цена улазнице је 1500 динара. Број посетилаца у групи је ограничен на највише 30.

За информације и резервације туристи треба да посете Туристички информативни центар у Београду, Кнез Михаилова 56, телефон: 011 26 35 622, мејл: [email protected], вебсајт www.tob.rs.

Школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Краљевски комплекс на Дедињу у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред, на телефон +381 11 306 4014 или путем и-мејла: [email protected]. Свака група мора да се састоји од најмање 10 а највише 40 посетилаца. Вебсајт: www.dvor.rs