Соколски савез Србије одржао је у суботу, 12. новембра, у Народном позоришту у Београду свечану академију, поводом 140 година од оснивања Соколског покрета у Србији, којој су присуствовали Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина.

„Честитам Соколском савезу Србије овај значајан јубилеј – 140 година промовисања правих вредности и значаја спорта и гимнастике у развоју, како младима, тако и старијима.  Иако назван по већ једној јакој и моћној птици, можемо рећи да је српски Соко и попут феникса – иако потиснут и суштински забрањен од стране диктатуре после Другог светског рата, дух Сокола је опстао, и поново се дигао из пепела.

Соколи су одувек били удружење спортских витезова који су желели да кроз спорт изграде здраве, моралне и јаке чланове друштва. Као такви, Соколи су били Спартанци модерног доба, прожети идеалима братства, слободе и једнакости. Веома сам поносан што је моја породица увек била блиска и подржавала рад Сокола – мој деда Краљ Александар I имао је значајну улогу у развоју покрета и увео га је у државне институције, пре свих школе и војску, а мој отац, Краљ Петар II, био је дуги низ година старешина Сокола“, изјавио је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Соколски покрет је гимнастичка организација за све узрасте, коју су први пут основали у Прагу у Чешкој области Аустроугарске 1862. године Мирослав Тирш и Јиндрих Фигнер. Заснован је на принципу “у здравом телу здрав дух”. Соколи су кроз предавања, дискусије и групне излете остваривали оно што је Тирш сматрао физичким, моралним и интелектуалним тренингом за целокупни народ. Покрет се проширио и по свим крајевима са словенским културама, укључујући и Србију.