Sokolski savez Srbije održao je u subotu 12. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu svečanu akademiju, povodom 140 godina od osnivanja Sokolskog pokreta u Srbiji, kojoj su prisustvovali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina.

„Čestitam Sokolskom savezu Srbije ovaj značajan jubilej – 140 godina promovisanja pravih vrednosti i značaja sporta i gimnastike u razvoju, kako mladima, tako i starijima.  Iako nazvan po već jednoj jakoj i moćnoj ptici, možemo reći da je srpski Soko i poput feniksa – iako potisnut i suštinski zabranjen od strane diktature posle Drugog svetskog rata, duh Sokola je opstao, i ponovo se digao iz pepela.

Sokoli su oduvek bili udruženje sportskih vitezova koji su želeli da kroz sport izgrade zdrave, moralne i jake članove društva. Kao takvi, Sokoli su bili Spartanci modernog doba, prožeti idealima bratstva, slobode i jednakosti. Veoma sam ponosan što je moja porodica uvek bila bliska i podržavala rad Sokola – moj deda Kralj Aleksandar I imao je značajnu ulogu u razvoju pokreta i uveo ga je u državne institucije, pre svih škole i vojsku, a moj otac, Kralj Petar II, bio je dugi niz godina starešina Sokola“, izjavio je ovom prilikom Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Sokolski pokret je gimnastička organizacija za sve uzraste, koju su prvi put osnovali u Pragu u Češkoj oblasti Austrougarske 1862. godine Miroslav Tirš i Jindrih Figner. Zasnovan je na principu “u zdravom telu zdrav duh”. Sokoli su kroz predavanja, diskusije i grupne izlete ostvarivali ono što je Tirš smatrao fizičkim, moralnim i intelektualnim treningom za celokupni narod. Pokret se proširio i po svim krajevima sa slovenskim kulturama, uključujući i Srbiju.