Следећи традицију коју су започели пре више година, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас у тржном центру Big Fashion у Београду отворили традиционални Васкршњи базар рукотворина жена избеглица и деце са тешкоћама у интелектуалном развоју. Укупни приходи од продаје рукотворина намењени су за помоћ овим угроженим групама.

Свечано отварање ове манифестације, организоване под покровитељством Фондације Принцезе Катарине, почело је обраћањем Њ.К.В. Престолонаследника Александра. Отварању су присуствовали Њ.Е. проф. др Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију у Влади Србије, г-ђа Наташа Станисављевић, комесаркa за избеглице и миграције, др Елма Елфић, помоћница министра просвете, као и Њена Екселенција амбасадорка Краљевине Шведске, г-ђа Аника Бен Давид, са другим представницима дипломатског кора, Принцезином сестром, госпођом Бети Румелиотис и многим другима.

Принцеза Катарина је у свом говору захвалила министарки Кисић и комесарки Станисављевић и др Елфић на традиционалној подршци коју коју Влада Србије и њена надлежна тела пружају овом базару и истакла: „Ово је заиста посебан дан за све нас, јер заједно можемо да урадимо нешто велико и важно за друге. Када знамо да смо направили разлику, то је најбоља награда и радост која се може добити. Када видимо све ове прелепе рукотворине, које су израдиле ове креативне жене, као и ову дивну децу, уз сазнање да смо их заједно подржали, да смо направили разлику, испуњава моје срце радошћу.

Ове жене су биле принуђене да напусте сигурност својих домова и наставе живот далеко од њих. Захваљујући својим рукотворинама, издржавале су своје породице у најтежим временима. Сви ручни радови представљени на овом Базару су уникатни и пажљиво рађени, са огромном љубављу и стрпљењем. Представљају традиционалне вештине које су се преносиле кроз генерације, а сада се оживљавају у нашој заједници. Куповином рукотворина подржавамо не само жене које их праве, већ и целу заједницу и чувамо и наслеђе које се преноси кроз векове.”

На отварању се обратила и Њ.Е. министарка Дарија Кисић која је истакла да су жене стуб сваке породице и сваког друштва, као и да је породица најважнија основа сваког човека, јер је она извор љубави, снаге и енергије. „Увек сам срећна када имам прилику да изнова видим колико су наше жене креативне, способне и спретне и како захваљујући својој енергији, истрајности и маштовитости праве права уметничка дела и тиме доприносе да њихове породице живе још квалитетније“, навела је министарка Кисић, захваливши се Краљевској породици на организовању традиционалних базара рукотворина.

Комесарка за избеглице Србије Наташа Станисављевић је у свом говору рекла: „Ова иницијатива Принцезе Катарине значајна је за интеграцију оних који су морали да напусте своје домове и створе нови живот. Поносна сам на  што је порука овог хуманитарног базара и оног што ради Комесаријат за избеглице и миграције иста, а то је да су у Србији сви људи који желе да је поштују и воле добродошли. Овом приликом позивам све заинтересоване грађане да посете тржни центар  Big Fashion и купе неку од ових дивних  рукотворина. Овo су жене које имају предиван дар да својим умећем представе Србију на најлепши могући начин. Ускршњи базар осмишљен је са циљем да помогне расељеним, избеглим и социјално угроженим особама, које своје породице издржавају продајом тих рукотворина као и деци са инвалидитетом, сав приход ће бити усмерен ка њима. Захвалила бих се Фондацији Принцезе Катарине на хуманом раду и вишегодишњој подршци.“

Базар ће наставити да ради 2 дана – у петак, 24. марта 2023. од 11 до 22 часа и у суботу, 25. марта 2023. од 10 до 22 часа.

Принцеза Катарина и њена Фондација више од 20 година подстичу рад ових изузетних жена које издржавају своје породице продајом својих прелепих рукотворина. Њено Краљевско Височанство такође подстиче децу са тешкоћама у интелектуалном развоју и школе које она похађају да учествују на овој манифестацији и продају своје радове. Базар је дивна прилика да се купе аутентичне, традиционалне српске рукотворине као васкршњи поклони, а да се истовремено пружи подршка породицама жена које излажу своје радове, као и деци са тешкоћама у интелектуалном развоју. Више од 30 излагача учествује на овогодишњем Базару.

Њ.К.В. Принцеза Катарина је веома захвална на љубазности, гостопримству и великој подршци менаџменту тржног центра Big Fashion у Београду.