Њ.К.В. Принцеза Катарина је веома поносна што је међу лауреатима који су добили међународну награду „Књиге за мир” за 2022. годину, за свој рад у корист културе, солидарности и промоције људских права, друштвених активности и мира.

Овогодишња, шеста додела Међународне награде „Књиге за мир” посвећена је деци, са главном темом „Мигранти: деца данас, Италијани сутра”. Награду подржавају Италијанска федерација УНЕСКО клубова (FICLU), УНЕСКО клуб Мауританија, УНЕСКО клуб Тангер и УНЕСКО клуб Бразил (BFUCA).

Професор Антонио Именео, председник и суоснивач међународне награде „Књиге за мир” рекао је приликом доделе награде Њеном Краљевском Височанству да је то: „заслужено признање као амбасадору „Књига за мир” за Ваше друштвене и хуманитарне активности. Ваша организација представља живот и будућност за свет. Хвала Вам што постојите“.

„Веома сам почаствована што ми је додељена овогодишња међународна награда „Књиге за мир”. Ова изузетна награда за моју Фондацију и мене је уједно и награда за сав труд и залагање свих дивних људи који толике године подржавају моју жељу да пружим помоћ свима којима је она потребна. Наша заједничка мисија, уз великодушност и љубазност свих у њу укључених, показује да још увек постоје људи који свет чине бољим.

Од својих родитеља, који су били велики хуманитарци и филантропи, научила сам још у детињству да је највећа животна радост „радост давања“ свима којима је потребно, без обзира на њихову веру или нацију, а то су ме научили сопственим примером. Када деца дођу у посету Двору, често ме питају: „Где Вам је круна?“ а ја им одговорам: „Моја је круна је у мом срцу. Без љубави немамо ништа.”

Највећа подршка ми је мој драги супруг Престолонаследник Александар, чија ме љубав према нашем народу и нашој земљи инспирише и пружа ми прилику да променим набоље животе људи у Србији и Републици Српској. Заволела сам овај диван народ, а Србија је постала и моја домовина.

Прошло је 30 година од како смо мој супруг и ја испоручили нашу прву донацију народу Србије. Захваљујем се свим вредним људима у канцеларијама Хуманитарне организације Лајфлајн у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини, који већ више од 25 година дају огроман допринос нашем заједничком циљу помагања онима којима је помоћ потребна. Такође, ништа не би било могуће без помоћи Срба у дијаспори, који, иако живе далеко од своје домовине, нису заборавили нашу земљу, али и свих наших страних пријатеља, који су препознали потребе народа Србије и великодушно нам помагали. Ова награда иде свима вама, јер данас се препознаје ваш рад.

Још једном желим да се захвалим на овом признању за рад моје Фондације и мене и да кажем да ће то бити права инспирација за све нас да наставимо нашу мисију, јер нема већег достигнућа од сазнања да сте нечији живот учинили бољим“, изјавила је овом приликом Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Међународна награда „Књиге за мир” настала је из пројекта групе удружења: FUNVIC (Fundação Universitária Vida Cristã / UNIFUNVIC) – Brasil club Unesco BFUCA-WFUCA Europe section, ANASPOL (National Association of Local Police NCOs), Ass.ne Naz. the Justices of the Peace, IADPES International Academy Diplomatic Pax et Salus,, са циљем унапређења културе, спорта и уметности, кроз литерарни конкурс и међународну награду која се бави темама мира и важним темама као што су насиље засновано на родној, расној и верској дискриминацији, социјална и културна интеграција.

Информације о томе да је Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине званични партнер за 2022. годину доступне су и на веб страници „Књигa за мир” на ЛИНКУ