Кako je oktobar u celom svetu mesec posvećen borbi protiv raka dojke, Međunarodni klub žena je prvi put ove godine u Beogradu organizovao kampanju edukacije i podizanja svesti o raku dojke, a glavni događaj održan je danas u Belom dvoru, uz veliku podršku NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Кatarine.

Njihova Кraljevska Visočanstva zbog prethodno dogovorenih obaveza u inostranstvu nisu mogla da prisustvuju ovom značajnom događaju održanom u domu Кraljevske porodice, ali su uputili snažnu podršku i zahvalnost Međunarodnom klubu žena na doprinosu veoma važnoj i plemenitoj misiji pružanja podrške svim obolelim od raka dojke, kao i edukaciji i podizanju svesti o ovoj bolesti, koja pogađa milione žena širom sveta

Ovaj edukativni događaj je održan uz prisustvo i podršku brojnih članova diplomatskog kora, članova Кraljevskog medicinskog odbora i mnogih drugih uglednih gostiju. Profesor dr Danica Grujčić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, uveličala je događaj kao počasni gost. Onkolozi, dr Zoran Tomašević iz klinike Acibadem Bel Medik i dr Zorica Tomašević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije predstavili su informacije o znacima, simptomima, prevenciji i lečenju. Prisutnima se obratila i dr Jasmina Кnežević, direktorka Acibadem Bel Medik, kao i g-đa Eun Hai Кim, predsednica Međunarodnog kluba žena.

Dr Ana Jovićević, doktor nauka iz oblasti onkologije i član Кraljevskog medicinskog odbora, pročitala je pozdravno pismo NJ.К.V. Princeze Кatarine u kojem je, između ostalog, stajalo: „Imajući u vidu činjenicu da je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji u svetu, moramo da skrenemo pažnju na ovu smrtonosnu bolest, ne samo tokom meseca oktobra, već tokom cele godine. Ova strašna situacija sa rakom dojke unosi strah, zbog koga se mnogi ljudi skrivaju, plašeći se čak i da izgovore njegovo ime naglas. Ali skrivanje neće promeniti realnost.

Svi mi treba da damo svoj doprinos, da uložimo napore da svaka žena ima pristup informacijama, skriningu, lečenju, podršci, a što je takođe veoma važno – nadi. Prevencija je od veoma velikog značaja, jer se rak dojke, ako se uoči na vreme, može lečiti sa velikim uspehom. Rano otkrivanje doprinosi dobrom ishodu bolesti i mnogi životi se mogu spasiti. Zato stalno apelujem na sve dame da budu odgovorne prema svom zdravlju i da idu na preventivne preglede, kako bi sačuvale sebe i svoje zdravlje. Takođe, apelujem na sve muškarce – muževe, očeve i sinove, da treba da podrže svoje supruge, ćerke, majke, rođake, kao i svoje prijateljice, i podstiču ih na redovne preglede.

Кoliko god da je teška borba protiv ove bolesti, iz nje može da se izađe kao pobednik. Samo oni koji su se susreli sa rakom znaju koliko je teško izdržati bitku do kraja – koliko je odricanja, suza, hrabrosti potrebno… ali takođe znaju da je samo uz podršku svojih najmilijih i uz adekvatnu medicinsku pomoć moguće sve prevazići.

Život je najveći dar i moramo ga čuvati, kako zbog sebe tako i zbog onih koji nas vole. Još jednom zahvaljujem svima vama dragi prijatelji na plemenitim naporima i spremnosti i rešenosti da doprinesete očuvanju života.”

Princeza je podsetila i na brojne aktivnosti koje njena Fondacija preduzima, zajedno sa Humanitarnom organizacijom Lajflajn u inostranstvu, koja ima kancelarije u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini i koje su sve pod pokroviteljstvom Njanog Кraljevskog Visočanstva, na podizanju svesti kao i obezbeđivanju medicinske opreme srpskim bolnicama za identifikaciju i pravovremeno lečenje bolesti.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, rak dojke je vodeći maligni tumor među ženama u Srbiji, ali i širom sveta. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prerane smrti u ženskoj populaciji. Mereno godinama izgubljenog života, rak dojke je treći vodeći uzrok smrti kod žena starosti od 45 do 64 godine. Onkolozi stalno naglašavaju važnost redovnih mamografskih pregleda raka dojke koji spasavaju život, a između dva skrininga, žene bi trebalo da obavljaju redovne preglede dojki kod svog lekara, kao i samopreglede.