У Маузолеју Краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, данас је обележена 205. годишњица смрти Врховног Вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа, оснивача Краљевске династије Карађорђевић. Г. Предраг Марковић, члан Крунског савета, присуствовао је државној свечаности као изасланик Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

У оквиру церемоније одавања почасти вођи Првог српског устанка, венце на Карађорђев гроб положили су: г. Предраг Марковић, у име Њ.К.В. Престолонаследника Александра, Вождовог потомка и старешине Краљевског дома, који због раније уговорених обавеза у иностранству није био у могућности да лично присуствује, г. Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије, представници Војске Србије, Општине Топола, Удружења Краљевина Србија, које је под Престолонаследниковим покровитељством, представници Задужбине Краља Петра I на Опленцу, као и грађани који су се окупили да одају пошту великом Карађорђу.

„Веома сам срећан што је заоставштина мог претка Карађорђа још увек веома жива и што се његова дела и огроман допринос нашој земљи поштују и данас, 205 година након његове трагичне смрти, као што су се поштовали и у прошлости. Остао је упамћен као велики вођа нашег народа, онај који је ујединио Србе и успео да их поведе у победе које су донеле слободу нашој отаџбини, после вековног ропства.

Слободарски дух је нешто што представља саму срж нашег националног идентитета. Карађорђе није био први који је за време османске владавине покушао да са Србије збаци окове, али је он успео да покрене народ да сва та љубав и тежња према слободи буду усмерени ка јединству и заједничкој борби. Тако су мале „искре слободе“ изазвале пожар, који се проширио нашом земљом и донео остварење дуго очекиванoг снa. Иако су Османлије успеле да угуше устанак и поново поробе Србију, процес коначног ослобођења је био започет, и њега ништа више није могло да угуши. Зато је Карађорђе и данас упамћен као „отац модерне Србије“, како га је и велики Његош звао“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.