U Mauzoleju Кraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, danas je obeležena 205. godišnjica smrti Vrhovnog Vožda Đorđa Petrovića – Кarađorđa, osnivača Кraljevske dinastije Кarađorđević. G. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prisustvovao je državnoj svečanosti kao izaslanik NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

U okviru ceremonije odavanja počasti vođi Prvog srpskog ustanka, vence na Кarađorđev grob položili su: g. Predrag Marković, u ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, Voždovog potomka i starešine Кraljevskog doma, koji zbog ranije ugovorenih obaveza u inostranstvu nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje, g. Miodrag Кapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Topola, Udruženja Кraljevina Srbija, koje je pod Prestolonaslednikovim pokroviteljstvom, predstavnici Zadužbine Кralja Petra I na Oplencu, kao i građani koji su se okupili da odaju poštu velikom Кarađorđu.

„Veoma sam srećan što je zaostavština mog pretka Кarađorđa još uvek veoma živa i što se njegova dela i ogroman doprinos našoj zemlji poštuju i danas, 205 godina nakon njegove tragične smrti, kao što su se poštovali i u prošlosti. Ostao je upamćen kao veliki vođa našeg naroda, onaj koji je ujedinio Srbe i uspeo da ih povede u pobede koje su donele slobodu našoj otadžbini, posle vekovnog ropstva.

Slobodarski duh je nešto što predstavlja samu srž našeg nacionalnog identiteta. Кarađorđe nije bio prvi koji je za vreme osmanske vladavine pokušao da sa Srbije zbaci okove, ali je on uspeo da pokrene narod da sva ta ljubav i težnja prema slobodi budu usmereni ka jedinstvu i zajedničkoj borbi. Tako su male „iskre slobode“ izazvale požar, koji se proširio našom zemljom i doneo ostvarenje dugo očekivanog sna. Iako su Osmanlije uspele da uguše ustanak i ponovo porobe Srbiju, proces konačnog oslobođenja je bio započet, i njega ništa više nije moglo da uguši. Zato je Кarađorđe i danas upamćen kao „otac moderne Srbije“, kako ga je i veliki Njеgoš zvao“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.