Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, дубоко забринут због актуелне ситуације у Источној Европи која би могла да представља опасност за цео свет, упутио је апел за мирно решење сукоба у Украјини.

„Са великом узнемиреношћу и тугом пратим вести о сукобу у Украјини. Желим да упутим апел свим укљученим странама, лидерима свих земаља света, да пронађу мирно решење за овај ужасни конфликт. Рат никада није добра опција, он доноси само уништење, бол и патњу невиним људима и дубоко сам забринут за будућност читавог друштва ако се овај сукоб настави.

Не постоји проблем који се не може решити отвореним разговорима; преговарачки сто је увек једино право место за решавање сваког конфликта. Када оружје проговори, човечанство пати. Желим и молим се за то, да све стране укључене у овај сукоб заједно седну и пронађу мирно решење.

Снажно подржавам званичан став Републике Србије да наша земља не стаје ни на једну страну у овој трагедији, већ да останемо неутрални, поштујући територијални интегритет и међународно право, што је од изузетног значаја и за нашу земљу, и да апелујемо и чувамо мир. Народ Србије добро зна колико ужаса сукоби доносе, много смо пропатили у прошлости. И нико више не треба тако да пати. Свету у коме сви живимо, мир је преко потребан!“, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.