Њ.K.В. Престолонаследник Александар је поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, који се од 2005. године, одлуком Генералне скупштине Уједињених нација, обележава у свету 27. јануара, упутио следећу поруку:

„Сећајући се жртава једног од највећих зала које је задесило човечанство у његовој историји – холокауста, сви треба да одвојимо бар тренутак да одамо почаст милионима невиних људи који су изгубили животе током Другог светског рата. Такође, да помислимо и на оне који су преживели страхоте концентрационих логора, као и на све храбре људе који су ризиковали животе да помогну онима који су били мета нацистичког лудила.

Важност овог дана је што нас неумитно подсећа на нужност поштовања права сваког појединца да живи у слободи и права сваког народа да негује своју културу и традицију. Страдање током Другог светског рата је подсетник за све нас да доприносимо борби против насиља, нетолеранције и свих облика дискриминације. Јер, како нас стара изрека тако добро учи, једино што је потребно за тријумф зла јесте да добри људи не чине ништа.

Народ Србије може да буде поносан на нашу прошлост – наши преци су устали и борили се против зла које је донело страхоте Холокауста. Ти храбри људи дали су животе пружајући отпор нацистима и борећи се против њихових страшних злочина.

Сећањем на ове грозоте, не само да исказујемо поштовање невиним који су пали као жртве нељудског беса који је водио Хитлера и његове сараднике, већ се старамо и да се, чувајући сећање, ове страхоте никада не понове. Заједно, морамо да наставимо да негујемо то сећање и учимо младе важности поштовања различитости и једнакости, супротстављања неправди и свим врстама предрасуда, изградње и очувања друштва у ком ће вредности које су против било каквог екстремизма имати посебно место“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.