Њ.К.В. Престолонаследник Александар најоштрије осуђује скрнављење Јеврејског сефардског гробља у Београду антисемитским графитима и тим поводом даје следеће саопштење:

„Најоштрије осуђујем безумни, варварски чин скрнављења Јеврејског гробља у Београду. Сваки пристојан човек у Србији је згађен вандалском, фашистичком мржњом која покреће оне који овим гнусним чином газе све узвишене вредности нашег народа. Расна нетрпељивост и мржња се увек морају најоштрије осудити, не смеју се толерисати и нико не сме да скрене поглед и ћути. За симболе тоталитарне идеологије која је изнедрила небројене жртве и донела незамисливи бол и патњу нема места у Србији!

Народ Србије је одувек био познат по својој толеранцији, прихватању и поштовању свих нација и вера. Кроз нашу бурну прошлост, Јевреји који су овде живели поделили су све тешкоће и изазове српског народа, као и времена славе и среће. Увек смо били заједно, и у добру и у злу.

Краљевина Србија била је једна од првих земаља која је подржала Балфурову декларацију којом је најављено оснивање јеврејске државе у Палестини, децембра 1917. године, месец дана након њеног усвајања. Због подршке и пријатељства са Јеврејима, и Краљ Петар I и Краљ Александар I добили су у Израелу спомен-шуме, које постоје и данас. У темеље београдске синагоге уграђена је двојезична, хебрејско-српска повеља коју су потписали тадашњи рабин, Краљ Александар I и Краљица Марија. Не истичем ове примере само као њихов унук, већ да покажем да су односи између Јевреја и Срба увек били изванредни, па и на највишем државном нивоу.

Безумни поступци који су се догодили јуче не могу да раскину везе и пријатељство које постоји између Јевреја и Срба. Огромна већина људи у Србији згрожена је нетолеранцијом и сви морамо да дигнемо глас против мржње, којој нема места у нашем друштву. Дугујемо то себи, али и милионима невиних Јевреја и Срба који су заједно пали као жртве нацистичког тоталитарног лудила.“