Поводом 60 година од смрти Њ.В. Краљице Марије, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су Опленац, где су присуствовали помену, положили венац и запалили свеће на њеном гробу.

Краљица Марија била је супруга Краља Александра I и мајка Краља Петра II. Рођена је као румунска принцеза 9. јануара 1900. године, а у младости је била позната по надимку Мињон.

Освојила је срца српског народа када им се приликом свог првог доласка у Србију обратила на течном српском. Била је веома вољена и поштована због свог хуманитарног рада. Свим људима у Југославији била је позната као Краљица мајка. Након атентата на Краља Александра I у Марсеју 9. октобра 1934, наставила је да се брине о својим синовима. Била је веома активна у Црвеном крсту током Другог светског рата и слала је значајну хуманитарну помоћ Југославији, али се увек потписивала псеудонимом „Марија К. Ђорђевић“. Једна од њених најпознатијих задужбина је Универзитетска дечија болница – Тиршова у Београду.

Умрла је у Лондону 22. јуна 1961. године, а сахрањена је на Краљевском гробљу у Фрогмору, које користи британска краљевска породица. Гробље је осветио окфордски бискуп 23. октобра 1928, а налази се поред Краљевског маузолеја, који је саграђен 1862. године за смештај гробнице Краљице Викторије и Принца Алберта. Престолонаследник Александар присуствовао је сахрани своје баке када је имао 15 година.

Посмртни остаци Њеног Величанства пребачени су у Србију 29. априла 2013. године, а сахрањена је у Краљевском маузолеју на Опленцу поред Краља Александра I у државној сахрани 26. маја 2013. године.