Њ.К.В. Престолонаследник Александар честита грађанима Србије предстојећи Дан државности Србије, празник Сретења Господњег, уз поруку да сви треба да будемо поносни на нашу историју, достојни потомци и настављачи заоставштине наших предака:

„Поводом Дана државности наше отаџбине, свим грађанима Србије упућујем срдачне честитке и најлепше жеље! Ово је дан када треба да се поносимо заоставштином наших предака, ослободилачким и прогресивним духом нашег народа, који нас води и у садашњости, али и ка будућности.

Ништа на свету не може да постоји без корена, без темеља. А наша земља и наш народ имају чврсте темеље на којима стојимо, што је заоставштина наших предака, који су се жртвовали да бисмо живели у слободи. На дан када обележавамо годишњицу од када су мој предак, Врховни Вожд Ђорђе Петровић Карађорђе, и његови јуначки устаници кренули у борбу за коначно ослобођење Србије од вековног ропства 1804. године, али и годишњицу од доношења првог српског Устава 1835. године, који је по нивоу демократских и либералних ставова изнетих у њему био знатно испред свог времена, сви морамо бити захвални нашим прецима и дубоко поштовати наслеђе које су нам оставили.

То наслеђе нас и обавезује, оно носи велику одговорност. Обавезује нас да будемо достојни потомци, они који ће наставити узвишено и племенито дело развоја и унапређења државности, како бисмо онима који ће доћи после нас, нашој деци, оставили јаку и стабилну земљу. Морамо да их томе научимо сопственим примером, да целим срцем воле своју земљу и свој народ и да никада не чине ништа што би осрамотило њихово добро име.

Песници би рекли да ми и време у коме живимо нису ништа друго до „зрно у бесконачности“. Али, чак и из најмањег зрна може да никне богат плод. И најмање зрно оставља траг свог постојања, а ми морамо бити сигурни да су трагови које остављамо племенити и достојни и бити свесни тога да само уједињени смо довољно јаки да и сами створимо наслеђе вредно памћења.

Сећајући се Сретења Господњег 1804. године и са жељом да овај дан увек славимо као поносни грађани Србије, уједињени у љубави према свом народу и својој земљи, честитам овај велики празник, желећи свима нама и нашој земљи сваки успех и напредак. Живела Србија!“, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.