Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су јуче свечаној Светосавској академији у част обележавања празника првог архиепископа српског у организацији Српске цркве Светог Луке из Вашингтона, а која је одржана у Антиохијској православној цркви Светог Петра и Павла у Потомаку у Мериленду.

Прослави су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј, Његова Екселенција г. Марко Ђурић, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама, Високопреподобни архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, др Бранко Терзић, ађутант Престолонаследника Александра и члан Крунског већа, који је као церемонијал мајстор отворио свечаност, и многи други гости.

Архимандрит Сава је био главни говорник на академији, одржавши беседу под називом „Завештање Светог Саве у монашкој традицији на Косову и Метохији“. Њ.К.В. Престолонаследник Александар се такође обратио окупљенима у делу званичног програма. Овом приликом Његово Преосвештенство Епископ Иринеј уручио је г. Марку Рашевићу Орден Светог Саве, који му је доделио Свети Синод Српске православне цркве.

„Моја супруга и ја смо веома срећни што смо овде са нашом дијаспором, на овом дивном догађају, посвећеном једном од највећих духовника и националних величина нашег народа, Светом Сави. Било је ово лепо вече, посвећено неговању наше вере и културе, у част нашег првог архиепископа. Веома је важно да наш народ, иако живи далеко од Србије, чува традицију и не заборавља обичаје. Даљина може да нас раздваја, али љубав наших људи у расејању према отаџбини је велика и јака“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

У културно-образовном програму академије учествовале су организације Српске православне цркве „Свети Лука“: Недељна школа, драмска секција српске школе „Никола Тесла“, Дечји хор цркве Свети Лука, Фолклорни ансамбл „Прело“, Српско певачко друштво „Лира“, српски Центар за културу „Опанчићи“ и г-ђа Милица Секулић, пијанисткиња.