Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Њ.К.В. Престолонаследник Александар упутио је следећу поруку:

„Грађанима Србије, Републике Српске и свим припадницима нашег народа широм света упућујем срдачне честитке поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе!

Данашњи дан носи у себи велику симболику – празник који нас подсећа на значај поштовања нашег, уз грб и химну, најбитнијег националног симбола, као и немерљиву важност очувања јединства и слободе, као два узвишена идеала нашег народа, обележава се баш на дан пробоја Солунског фронта.

Мој прадеда, Краљ Петар Први, у јуну и новембру 1911. године уручио је 51 пуковску заставу војсци Краљевине Србије. Те заставе су наши јуначки преци чували и сачували као највећу светињу током свих тешких година оба балканска и Првог светског рата. Ни једна није пала у руке непријатеља. А снага њиховог јединства и одлучност да истрају кроз све недаће и страдања, били су кључни у освајању слободе поробљене отаџбине. Њихова храброст и њихова дела су најбољи путоказ како се и данас треба односити и поштовати наше националне симболе и традицију, нашу земљу и једни друге.

Зато се данaс сетимо свих оних храбрих људи који су положили своје животе за слободу и част Отаџбине, како бисмо ми, њихови потомци, могли данас да живимо у слободи. Зарад поштовања њихових жртви, сви морамо да будемо уједињени, да радимо заједно за бољу будућност и напредак наше земље. И с поносом чувајмо и поштујмо нашу тробојку, као непролазни симбол слободе и јединства нашег народа, наше државности и државотворности, наше отаџбине!

Живела Србија!“