Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar uputio je sledeću poruku:

„Građanima Srbije, Republike Srpske i svim pripadnicima našeg naroda širom sveta upućujem srdačne čestitke povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Današnji dan nosi u sebi veliku simboliku – praznik koji nas podseća na značaj poštovanja našeg, uz grb i himnu, najbitnijeg nacionalnog simbola, kao i nemerljivu važnost očuvanja jedinstva i slobode, kao dva uzvišena ideala našeg naroda, obeležava se baš na dan proboja Solunskog fronta.

Moj pradeda, Kralj Petar Prvi, u junu i novembru 1911. godine uručio je 51 pukovsku zastavu vojsci Kraljevine Srbije. Te zastave su naši junački preci čuvali i sačuvali kao najveću svetinju tokom svih teških godina oba balkanska i Prvog svetskog rata. Ni jedna nije pala u ruke neprijatelja. A snaga njihovog jedinstva i odlučnost da istraju kroz sve nedaće i stradanja, bili su ključni u osvajanju slobode porobljene otadžbine. Njihova hrabrost i njihova dela su najbolji putokaz kako se i danas treba odnositi i poštovati naše nacionalne simbole i tradiciju, našu zemlju i jedni druge.

Zato se danas setimo svih onih hrabrih ljudi koji su položili svoje živote za slobodu i čast Otadžbine, kako bismo mi, njihovi potomci, mogli danas da živimo u slobodi. Zarad poštovanja njihovih žrtvi, svi moramo da budemo ujedinjeni, da radimo zajedno za bolju budućnost i napredak naše zemlje. I s ponosom čuvajmo i poštujmo našu trobojku, kao neprolazni simbol slobode i jedinstva našeg naroda, naše državnosti i državotvornosti, naše otadžbine!

Živela Srbija!“