Поводом предстојећег Светског дана борбе против рака, Њ.К.В. Принцеза Катарина истакла је важност редовних превентивних прегледа и подсетила да, упркос борби против пандемије, не смемо заборавити и остале претње по наше здравље.

“Иако је претходну годину обележио опасан вирус са којим се суочио цео свет, не смемо да заборавимо и на остале претње по наше здравље и на важност превентивних прегледа који могу спасити животе.

Светски дан борбе против рака права је прилика да се сви заједно подсетимо да редовним лекарским прегледима, скринингом, превенцијом фактора ризика и програмима вакцинације који су од великог значаја, ова тешка болест у великом броју случајева може успешно да се избегне или излечи. Бринући о свом здрављу, истовремено бринемо и за наше најмилије.

Откако је 2001. године основана моја хуманитарна Фондација у Београду, она се активно бави подизањем свести о важности превенције, лечења и борбе против рака, као и обезбеђивањем медицинске опреме за лечење ове болести и то је један од њених најважнијих циљева за будућност.

Одговарајући на потребе Клиничког центра Србије, Клиничког центра Ниш, Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине и бројних болница у Србији, обезбедили смо неопходну опрему за дијагностиковање и лечење рака. Захваљујући Фондацији Ставрос Ниархос из Њујорка, Клинички центар Ниш добио је најсавременији мобилни дигитални мамограф, на ком је у претходним годинама прегледано више од 135.000 жена широм Србије.

Фондација Принцезе Катарине једном годишње, током последњих 10 година, организује Конференције српске медицинске дијаспоре, а сваке друге године онколошке конференције, са више од 800 лекара (преко 100 из иностранства), укључујући радиологе и онкологе. Верујемо да је континуирано образовање од пресудног значаја за наше лекаре. У последњих шест година моја Фондација је послала на обуку у иностранство више од 20 српских лекара.

Желим да се захвалим свим лекарима, медицинским сестрама и целокупном медицинском особљу који вредно раде на онкологији у овим тешким временима. Пуно вам хвала на томе“, рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.