Из Галерије Српске академије наука и уметности данас су на Дворски комплекс враћене слике Влаха Буковца, које су у претходна три месеца красиле Галерију САНУ, у оквиру изложбе дела овог великог сликара.

На изложби „Влахо Буковац – Сликарство непролазне лепоте” било је изложено 36 дела овог сликара, из домаћих уметничких збирки, галерија и приватних колекција у земљи и региону. Међу изложеним делима биле су и три слике из Уметничке колекције Дворског комплекса на Дедињу: “Ружичасти сан” и “Бела робиња”, које су недавно рестауриране од стране САНУ, као и Буковчево “Кајање” из 1914. године.

Са великим поносом, Краљевски комплекс чува ова “дела непролазне лепоте” великог европског сликара, који је сликао и портрете чланова породице Карађорђевић.

Влахо Буковац насликао је портрет Краља Петра I, а затим и Краља Александра I. Испоставиће се да је тај портрет сликао пред своју смрт и да је то било његово претпоследње дело.

У претходним годинама, захваљујући залагању Престолонаследника Александра Карађорђевића, осим две слике Влаха Буковца, рестауриране су још четири слике из Уметничке збирке Дворског комплекса: „Света породица са светом Катарином, светим Јованом и донатором“ Јакопа Палме, „Три монаха“ Николе Пусена, „Христов ход по мору“ Ивана Константиновича Ајвазоврског и „Ваведење“ Мајстора из Пулкауа.