Спомен-медаља „Дрво мира“ посебног степена са рубинима, високо признање невладиног и непрофитног удружења „Серваре ет Манере“ из Словачке, уручена је данас Њ.K.В. Престолонаследнику Александру у Kраљевском Двору.

Ово одликовање Његовом Kраљевском Височанству уручио је др Марек Собола, извршни директор Удружења, у присуству Њ.Е. г-дина Федора Росоха, амбасадора Словачке у Србији, и г-ђе Монике Подскланове Шухајдове, заменице шефа мисије словачке амбасаде у Београду.

Др Собола је рекао да су заслуге Њ.K.В. Престолонаследника Александра у ширењу идеја о миру и разумевању међу народима јасно препознате, и због њих му је била част да Престолонаследнику уручи ову медаљу. Он је такође изјавио да ће прихватање Његовог Kраљевског Височанства да прими медаљу подстаћи њихову организацију да још више настави своје напоре да побољша будућност човечанства, повезујући људе од утицаја из целог света.

„Велика ми је част да прихватитим ово високо признање. Веома сам срећан што ваша организација тако предано ради на промовисању високих идеала мира, јединства и пријатељства. Наш свет и целокупно људско друштво не могу постојати без њих. Сви би требало да чинимо све што можемо да допринесемо изградњи мостова међу народима. Тај циљ може да изгледа као тешко остварив, али је вредан сваког труда који је уложен у његово достизање. Срећан сам што сте препознали моје тежње да дам допринос у овој веома важној области. Морам да кажем да ја само следим пут који су ми показали моји преци, мој прадеда, Kраљ Петар I, мој деда, Kраљ Александар I и мој отац, Kраљ Петар II. То је њихово завештање мени, и дужност сваког члана Kраљевске породице, да дамо свој допринос стварању бољег света за све”, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар овом приликом.

Медаља која је уручена Престолонаследнику представља наставак добре сарадње између Његовог Kраљевског Височанства и удружења „Серваре ет Манере“, која је започела садњом дрвета мира у Словачкој, посвећеном Њ.В. Kраљу Петру I, на српском војничком гробљу у Великом Медеру у Словачкој, под покровитељством Њ.K.В. Престолонаследника Александра. Дрво мира је међународни пројекат, који се спроводи уз подршку Министарства спољних и европских послова Републике Словачке. Пројекат је спојио учеснике из 16 земаља и са три континента, а једно дрво посађено је у меморијалном центру Шумарице у Kрагујевцу.