Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас сахрани Њ.В. Краља Константина II од Грчке, драгог рођака, кума и пријатеља Краљевске породице Србије, у Катедралном митрополијском храму у Атини, а потом и на краљевском гробљу Татои у Атини, где је Његово Величанство положен на вечни починак заједно са осталим покојним члановима Краљевске породице Грчке.

Опело у митрополијском храму је служио Његово Блаженство Архиепископ атински и све Грчке Г.Г. Јероним II уз саслужење бројних архијереја Грчке православне цркве.

Чланови краљевских породица Европе, представници грчке владе и бројни угледни људи окупили су се данас да се последњи пут опросте од покојног краља и отпрате га на вечни починак. Удовица Његовог Величанства, Њ.В. Краљица Ана-Марија, Краљеве сестре Њ.В. Краљица Софија од Шпаније и Њ.К.В. Принцеза Ирена од Грчке, као и Краљева деца Њ.К.В. Престолонаследник Павлос, Њ.К.В. Принцеза Алексија, Њ.К.В. Принц Николаос, Њ.К.В. Принцеза Теодора и Њ.К.В. Принц Филипос заједно са осталим члановима Краљевске породице Грчке предводили су погребну поворку и примали саучешћа и речи утехе због њиховог губитка.

„Ово је веома тужан дан, дан када смо рекли последње збогом мом драгом рођаку и куму, Њ.В. Краљу Константину II. У овим најтежим тренуцима делимо тугу и бол наших драгих рођака, Краљевске породице Грчке, због смрти Његовог Величанства, и упућујемо наше молитве Господу да се у његовој милости сети покојног Краља.

Краљ Константин II ће много недостајати, али ће се сећање на њега вечно трајати, са великом љубављу и поштовањем. Када прође време туговања, остаће само лепа сећања на великог и доброг човека, правог и искреног пријатеља, које ћемо сви ми који смо га познавали брижљиво чувати, као и сећање на све лепе и радосне тренутке које смо заједно поделили. Био је заједно са нама у неким од најрадоснијих тренутака наших живота, био је кум када смо се моја супруга, Принцеза Катарина и ја венчали 1985. године, био је кум мојих синова, Принца Наследника Филипа и Принца Александра. За српски народ то су свете везе, и оне трају заувек.

Заиста је била част и привилегија познавати покојног Краља, што сам био у могућности да са њим делим бројна размишљања и искуства. Захвалан сам за све тренутке које смо заједно поделили“, изјавио је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Заједно са Краљевским паром Србије сахрани су присуствовале краљевске породице Европе и света међу којима су: Њ.В. Краљ Карл XVI Густав и Њ.В. Краљица Силвија од Шведске, Њ.В. Краљ Филип и Њ.В Краљица Матилда од Белгије, Њ.В. Краљ Фелипе VI и Њ.В. Краљица Летиција од Шпаније, Њ.В. Краљ Вилем-Александар и Њ.В Краљица Максима од Холандије, Њ.В Краљица Маргрета II и Њ.К.В. Престолонаследник Фредерик од Данске, Њ.К.В. Принцеза Ана од Уједињеног Краљевства (сестра Њ.В. Краља Чарлса III) и њен супруг Сер Тимоти Лоренс, Њ.К.В. Престолонаследник Хакон од Норвешке и његова супруга Њ.К.В. Принцеза Мете Марит, Њ.С.В. Принц Алберт II од Монака, Њ.К.В. Анри, Велики Војвода од Луксембурга, Њ.В. Краљица Нор од Јордана, Њ.К.В. Принцеза Сарват од Јордана, Њ.Ц.В. Царица Фарах од Ирана, Њ.Ц.В. Велика Војвоткиња Марија Владимировна од Русије, Њ.К.В. Принц Раду од Румуније, Њ.В. Цар Симеон од Бугарске и многи други чланови краљевских породица.

Односи између Краљевских породица Грчке и Србије одувек су били обележени искреним и срдачним пријатељством и дубоким породичним везама. Њ.В. Краљ Константин II био је кум на венчању Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине 1985. године, а Његово Величанство је и крштени кум Престолонаследникових синова, Њ.К.В. Принца Наследника Филипа и Њ.К.В. Принца Александра. Такође, кћерка покојног Краља Грчке, Њ.К.В. Принцеза Теодора, кумче је Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је био и у блиским породичним везама са покојним Њ.В. Краљем Константином II од Грчке, Краљ је био Престолонаследников ујак. Њ.В. Краљ Александар од Грчке, деда по мајци Престолонаследника Александра, а чија је супруга била Аспазија Манос, био је рођени брат Њ.В. грчког Краља Павла, оца Краља Константина II.